A A+ A++

W diecie bezmięsnej nie może zabraknąć produktów, które są źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza. Białko roślinne znajduje się w strączkach takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica. Wartościowym źródłem są również przetwory z soi. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy tofu i napoje roślinne jest wzbogacone w witaminę B12 i wapń. Wapń kojarzy się głównie z nabiałem, jednak można go znaleźć w zielonych warzywach takich jak brokuły, kapusta, jarmuż, tofu i napoje roślinne, migdały, sezam, mak, nasiona słonecznika. Żelazo dzielimy na dwie formy hemowe obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego i niehemowe, znajdujące się produktach roślinnych. Przykładami produktów bogatych w żelazo niehemowe są strączki, pełnoziarniste kasze, chleb razowy, tofu, brokuły, jarmuż, orzechy i nasiona. Profesjonaliści znają sztuczki, jak zwiększyć przyswajalność niehemowego formy żelaza do organizmu. Jedną z takich sztuczek jest dodatek produktów bogatych w witaminę C i nie popijanie posiłków kawą czy herbatą. Na tym prostym przykładzie możemy zobaczyć, jak ważne jest prawidłowe komponowanie dań podczas planowania diety.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZwiązkowcy z PGG namawiają górników do udziału w referendum
Następny artykuł„Bezpieczne Lodowiska 2022”. Ważny apel strażaków