W diecie bezmięsnej nie może zabraknąć produktów, które są źródłem białka roślinnego, wapnia, żelaza. Białko roślinne znajduje się w strączkach takich jak ciecierzyca, fasola, soczewica. Wartościowym źródłem są również przetwory z soi. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy tofu i napoje roślinne jest wzbogacone w witaminę B12 i wapń. Wapń kojarzy się głównie z nabiałem, jednak można go znaleźć w zielonych warzywach takich jak brokuły, kapusta, jarmuż, tofu i napoje roślinne, migdały, sezam, mak, nasiona słonecznika. Żelazo dzielimy na dwie formy hemowe obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego i niehemowe, znajdujące się produktach roślinnych. Przykładami produktów bogatych w żelazo niehemowe są strączki, pełnoziarniste kasze, chleb razowy, tofu, brokuły, jarmuż, orzechy i nasiona. Profesjonaliści znają sztuczki, jak zwiększyć przyswajalność niehemowego formy żelaza do organizmu. Jedną z takich sztuczek jest dodatek produktów bogatych w witaminę C i nie popijanie posiłków kawą czy herbatą. Na tym prostym przykładzie możemy zobaczyć, jak ważne jest prawidłowe komponowanie dań podczas planowania diety.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS