oprac. Karolina Rozmus
12-11-2020 (15:14)
Ciasto poduszkowiec to pyszne połączenie sernika i klasycznego murzynka. Jest ciężkie, wilgotne od sera oraz bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi kakao i wanilii.
2.7
(3 głosy)
pixabay
Składniki
Ciasto kakaowe
- 250 g mąki pszennej
- 6 jajek klasy L
- 160 g cukru do wypieków
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka
Masa serowa
- 700 g twarogu zmielonego trzykrotnie
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przepis
Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza twarogiem)
Przepis na formę 25×35 cm
Ciasto kakaowe:
- Jajka ubić z cukrem na puszysty, biały krem, a następnie do miski dodawać kolejno olej i mleko, nie przerywając miksowania.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Dodać do misy z jajami i miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Sernik:
- Twaróg przełożyć do miski.
-
Dodać budyń w proszku, cukier puder i pastę waniliową. Miksować do połączenia składników.
-
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wysmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto kakaowe.
- Masę serową kłaść łyżką w formie kleksów na cieście kakaowym. Można także użyć rękawa cukierniczego i przy jego pomocy równomiernie rozłożyć masę serową w formie kratki.
- Ciasto wstawić do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu powinno pozostać lekko wilgotne.
- Uchylić drzwiczki piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto w tej postaci smakuje świetnie, ale można dodatkowo oblać je polewą z roztopionej tabliczki czekolady z masłem i odrobiną mleka. Będzie jeszcze smaczniejsze.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ciasto poduszkowiec
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę
Zobacz więcej: Desery
-
Dyniowo-gruszkowe crumble. Smak późnego lata
-
Mini beza z kremem kokosowym i malinami. Smakowity deser
-
Musujące lody pomarańczowe. Pyszne orzeźwienie
-
Deser z letnimi owocami. Pyszny i lekki
-
Słodkie czekoladowe doniczki. Zaskocz rodzinę
-
Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk
Zobacz więcej: Ciasta
-
Kukułcze gniazdo
-
Szarlotka wielowarstwowa. Wypełni zapachem cały dom
-
Bananowe niebo. Torcik bez pieczenia
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Bułeczki drożdżowe z truskawkami rabarbarem i kruszonką
Zobacz więcej: Sernik
-
Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. Idealny deser na koniec lata
-
Sernik truskawkowy na szybko. Wiemy, jak go zrobić
-
Sernik z koziego sera
-
Sernik z kaszy jaglanej z mango. Słodki deser bez grama cukru
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
-
Domowa biała czekolada. Na pewno nie pójdzie w boczki
-
Ciacho dla największych łasuchów. Połączenie serka, czekolady i ciasteczek
-
Czekoladowe muffinki ze śliwkami. Idealny dodatek do kawy
-
Brownie z solonym karmelem. Wilgotne i aromatyczne
-
Kokosowe ciasto bez pieczenia i bez cukru. Idealne dla osób na diecie
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Twaróg
-
Placki twarogowe niski indeks glikemiczny
-
Wytrawne syrniki i kwaśna śmietana
-
Biały ser w ostrej posypce. Genialna przekąska
-
Tęczowy sernik bez pieczenia. Rozpływa się w ustach
-
Kruche rogaliki maślane
-
Świąteczny sernik gotowany. Ciasto, które rozpływa się w ustach
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Lukier rumowy – ucierany
Zobacz więcej: Mąka
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Domowe łazanki
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
-
Mini pączki z serków homogenizowanych
-
Rogaliki z serka wiejskiego. Kruche i delikatne
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS