A A+ A++

Ilość porcji: 4

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki: 

60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia

3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół

2 l wody

2 kg buraków

1 średni seler

2 jabłka (najlepiej kwaśne)

2 cebule przekrojone na pół

5 ziaren ziela angielskiego

4 liście laurowe

10 ziaren pieprzu czarnego

2 goździki

2 łyżki suszonego majeranku

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowanie: 

  1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
  2. Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.
  3. Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  4. Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.

 

TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.

 

TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu

buraczanego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp
Poprzedni artykułCzy w mojej okolicy jest światłowód? Podpowiadamy, jak sprawdzić zasięg w Katowicach?
Następny artykułZwycięstwo i… maskotki