A A+ A++

Bigos to jedno z ulubionych dań Polaków, które obowiązkowo powinno pojawić się na wigilijnym stole. Czasami jednak, zamiast pysznego świątecznego dania, możemy zaserwować naszym gościom poważne i przykre problemy zdrowotne.

Bigos to jedno z popisowych dań w kuchni polskiej. Często decydujemy się przygotować go na święta Bożego Narodzenia. Niestety – jest to danie, w którym bardzo łatwo o popełnienie poważnego błędu, a w konsekwencji – nieprzyjemne i groźne skutki zdrowotne. Bigos z tradycyjnego przysmaku stanie się po prostu trujący.

Bigos trzymajmy zawsze w lodówce

Jak się przed tym ustrzec? Przede wszystkim, przyrządzaj bigos ze świeżych produktów – niedopuszczalne jest wybieranie warzyw czy mięsa, które jest nawet lekko nieświeże czy wręcz zepsute. Wykorzystując resztki po terminie ważności narażamy się na przykre problemy jelitowe. 

Podobnie jest już z gotowym bigosem. Często trzymamy go w nieodpowiednich warunkach, na przykład wystawiamy go na balkon. Niestety – jeśli nie ma temperatury poniżej zera, bardzo łatwo o to, by bigos się po prostu zepsuł. Najlepiej trzymajmy bigos w lodówce – a w przypadku, gdy zostały nam resztki, najlepszym pomysłem będzie zamrożenie ich. Ryzyko zatrucia będzie mniejsze, jeśli przygotujemy bigos postny, bez mięsa – chociaż również wtedy powinniśmy trzymać go w lodówce.

W bigosie jest kiełbasa? Uważaj!

Musimy być czujni zwłaszcza, kiedy w bigosie jest kiełbasa lub inne mięso. Jeśli obchodzimy się z tym daniem nieodpowiednio, przechowujemy je w niewłaściwych warunkach lub rozmrażamy, zamrażamy ponownie i dopiero po kolejnym rozmrożeniu spożywamy, jesteśmy narażeni na śmiertelnie niebezpieczne zatrucie jadem kiełbasianym, czyli toksyną botulinową. 

Jak je rozpoznać? Podstawowymi objawami są zawroty głowy, osłabienie, zmęczenie i suchość w ustach. Do tego dochodzą objawy ze strony układu nerwowego – światłowstręt, podwójne widzenie, opadanie powiek, zbieżny zez i rozszerzone źrenice. Występują również objawy ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, zaparcia. Zatrucie jadem kiełbasianym prowadzi też do porażenia mięśni – szyi i kręgosłupa, a także układu oddechowego, co jest śmiertelnie niebezpieczne. Podobne objawy może dawać udar mózgu.

Przeczytaj też:

Symptomy ciężkich chorób? Ich źródło było w zaburzeniach lękowych

Kiszonki: Dla zdrowia jelit

Sposoby na pierogi. Jak je mrozić, żeby się nie sklejały?

* * *

Zobacz więcej:


Styl.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMobilne płuca stanęły w Rumi
Następny artykułRobert Lewandowski w jedenastce kolejki “Kickera”