A A+ A++

Awokado coraz częściej gości na stołach Polaków. Wiele osób nadal jednak nie wie, w jaki sposób można przyspieszyć proces jego dojrzewania. W artykule wymieniliśmy sprawdzone i łatwe triki.

Często zdarza się, że awokado kupione w markecie jest twarde i niedojrzałe. Mimo to wcale nie musimy czekać, aż zmięknie. Istnieją proste triki, które sprawią, że ten owoc osiągnie pożądaną konsystencję.

Sposoby na dojrzałe awokado

Jeżeli chcesz, by awokado dojrzało w ciągu doby, możesz skorzystać z triku z jabłkiem. Wystarczy, że umieścisz oba owoce w jednej torbie, którą szczelnie zwiążesz i odłożysz na noc. Następnego dnia awokado powinno być wystarczająco miękkie, by bez trudu posmarować nim kanapkę lub wykorzystać jako składnik maseczki na włosy lub twarz.

Jeżeli nie masz w domu jabłek, podobny efekt osiągniesz, wkładając do worka z awokado pomidory lub banany. One również wydzielają naturalny etylen, który przyspiesza proces dojrzewania owoców.

W sytuacji, gdy nie chcesz czekać doby na dojrzałe awokado, możesz skorzystać z jeszcze jednej techniki, dzięki której jego miąższ zmięknie w ciągu 20 min. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 90 st. C, a następnie włożysz do niego owinięty srebrną folią owoc. Po 10 minutach leżenia w piekarniku awokado powinno być idealnie miękkie. Pamiętaj jednak, aby sprzed spożyciem poczekać, aż ostygnie.

Zobacz także: Papryka faszerowana – pomysł na obiad

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułQuebonafide zapowiada trasę koncertową
Następny artykułCzy ktoś go rozpoznaje?