Co trzeci Polak, chcąc poprawić swój metabolizm, postawiłby na herbatę zieloną, czerwoną oraz białą. Jedynie 10% z nas uważa, że skuteczna w tym przypadku będzie czarna herbata[1]. Jak jest naprawdę? Na tempo metabolizmu mają wpływ uwarunkowania genetyczne, ale zwiększona aktywność fizyczna czy zdrowa dieta może w naturalny sposób przyspieszyć przemianę materii. Herbata jest jednym z cennych źródeł polifenoli, które chronią organizm m.in. przed działaniem wolnych rodników. Wykazują również działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz uszczelniają naczynia krwionośne.[2]
Filiżanka mocy
Herbata znana jest w każdym zakątku świata, choć tradycja jej picia i sposobu zaparzania rożni się w zależności od regionu i zwyczaju mieszkańców. Tybetańczycy uważają herbatę za rodzaj pożywienia, a w Chinach wiąże się z nią odpowiedni rytuał. Sposób przygotowania herbaty, czas parzenia i jakość mieszanki wpływają zarówno na walory smakowe, jak i zdrowotne.
– Spośród herbat zielonej i czarnej zdecydowanie bardziej korzystna dla zdrowia jest ta pierwsza. Zielona herbata nie je … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS