A A+ A++

Warto było przyjechać w niedzielę 23 lipca do Parku Wolności w Barcinie. Królował miód i dania z użyciem miodu. KGW w Piechcinie zdobyło Grand Prix, Barć Burmistrza i pokaźną nagrodę finansową. Także pozostałe pięć KGW, które wzięło udział w konkursie kulinarnym, nie odjechało z imprezy bez nagród. Ukontentowana może być publiczność, bo 6 konkursowych dań na łącznie ponad 600 porcji zostało wydane właśnie publiczności. Do tego można było posłuchać ciekawych artystów, więc niedziela była naprawdę udana.

Drugi z tegorocznych Dni Miodu w Barcinie był prawdziwym świętem smaku, zdrowia i świetnej zabawy. Miejski Dom Kultury zaprosił do Parku Wolności sześć Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Barcin. Panie otrzymały środki finansowe na zakup produktów, by uszykować wyśmienitą ucztę dla setek mieszkańców i gości, którzy postanowili przyjechać 23 lipca do Barcina. A przyjechać było warto, bo oprócz smacznego, zdrowego i co najważniejsze, przygotowywanego od serca jedzenia, było też sporo innych atrakcji. W parku działały stoiska miodowe z różnych pasiek nie tylko z bliskiej okolicy. Oferowały one miód i inne produkty pszczele. Były też stoiska z zabawkami, gastronomiczne, a animatorki zabaw dwoiły się i troiły, aby także dzieci mogły miło spędzić ten dzień w parku.

Grand Prix w konkursie kulinarnym na potrawę jednogarnkową z użyciem miodu zdobyło KGW w Piechcinie fot. Karol Gapiński

Organizatorzy zaprosili też artystów muzycznych. Najpierw zabawę rozkręcała Ferajna Bydgoska, a później wystąpił zespół wokalny ViVace z Barcina. Publiczność nie tylko słuchała i nagrywała te występy. Niektórzy nie mogli się powstrzymać przed chwytliwymi melodiami i dołączali do śpiewu lub ruszali w taniec przed sceną. A to nie był koniec muzycznych doznań. Wystąpił jeszcze Zbigniew Zaranek, zwycięzca The Voice Senior, a imprezę zwieńczył koncert Krystyny Giżowskiej.

KGW otrzymały zadanie przygotowania potrawy jednogarnkowej z dodatkiem miodu. Były to istotne warunki, gdyż gospodynie miały nie tylko nakarmić publiczność, ale jeszcze poddać się ocenie jurorów. Odbył się bowiem konkurs o Barć Burmistrza Barcina. Panie przygotowywały takie potrawy, które przetestowały już wcześniej, ale zdarzało się, że specjalnie na tę okazję wykorzystywano stare przepisy po raz pierwszy publicznie. Ów miód robił różnicę, jego dodanie sprawiało, że powstawały oryginalne połączenia. Rzadko kiedy spotykamy się w kuchni choćby z łączeniem grzybów z miodem, a na imprezie w Barcinie – jak najbardziej.

Barć Burmistrza za najlepszy miód ponownie trafiła do Pasieki Miodowa Polana fot. Karol Gapiński

Barć Burmistrza za najlepszy miód ponownie trafiła do Pasieki Miodowa Polana fot. Karol Gapiński

Przez godziny panie pracowały nad daniami, a o 15.00 nastąpił moment oceny przez jurorów. Komisja zasiadła przy stołach przed sceną i smakowała po kolei każde z dań. Prowadzący imprezę dyrektor MDK Artur Jakubowski wypytywał panie o to, czego użyły do przygotowania tych potraw. Odpytywani byli również jurorzy o ich wrażenia. W ten sposób publiczność mogła się kierować w wyborze kolejki, do której później było warto stanąć, aby posmakować konkretnego dania. W skład komisji weszli wojewoda kujawsko-pomorski Mikołaj Bogdanowicz, przewodnicząca sejmiku naszego województwa Elżbieta Piniewska, szef kuchni w hotelu Cukrownia Żnin Przemysław Urbaniak i Jolanta Czerwińska z Barcina.

Po koncercie Zbigniewa Zaranka ogłoszone zostały werdykty jurorów. Piszemy w liczbie mnogiej, gdyż obok konkursu dla KGW, były też przeprowadzone konkursy dla produktów miodowych.

Zacznijmy od konkursu dla KGW, gdyż ten ze względu na liczny udział znanych i lubianych w Barcinie mistrzyń kuchni z okolicznych sołectw, wzbudzał najwięcej emocji wśród publiczności.

Grand Prix i 800 zł od organizatorów otrzymało KGW w Piechcinie za potrawę Uczta mięsna. Wbrew nazwie, nie było to danie jedynie z mięs od lokalnego producenta, ale także różnorodnych warzyw. Dodatkowo wojewoda postanowił przekazać dodatkowe 1.000 zł dla najlepszego KGW, dlatego piechcinianki wyjechały z Barcina nie tylko z Barcią Burmistrza, ale jeszcze z łączną pulą nagród 1.800 zł. Oczywiście na potrzeby działalności koła.

Pasieka Sam Miód ze Żnina podobnie, jak przed rokiem, otrzymała Barć Burmistrza Barcina za produkt pszczeli fot. Karol Gapiński

Pasieka Sam Miód ze Żnina podobnie, jak przed rokiem, otrzymała Barć Burmistrza Barcina za produkt pszczeli fot. Karol Gapiński

Organizatorzy ufundowali też nagrody finansowe dla kolejnych kół i rzecz jasna Barcie Burmistrza. Te tradycyjnie wykonał artysta rzeźbiarz, a zawodowo akustyk w MDK, Michał Grzechowiak. I miejsce i 700 zł otrzymało KGW w Pturku, II miejsce i 600 zł – KGW Knieja, III miejsce i 500 zł – KGW w Mamliczu, a wyróżnienia i po 250 zł – KGW Barcin Wieś z Julianowa oraz KGW w Kani.

Barć Burmistrza dla najlepszego miodu i również 1000 zł od wojewody otrzymała Pasieka Miodowa Polana z Pakości za miód wędzony. Barć Burmistrza Barcina i 1.000 zł ze środków wojewody otrzymała za najlepszy produkt pszczeli Pasieka Sam Miód ze Żnina. Konkretnie za miód z propolisem, który szczególnie pomaga na ból gardła. Co ciekawe, zarówno pasieka z Pakości, jak i ze Żnina obroniły Barcie Burmistrza Barcina. Rok temu bowiem też triumfowały na Dniach Miodu.

Tygodnik Pałuki był patronem medialnym Dni Miodu w Barcinie.

Karol Gapiński

Dni Miodu w Barcinie i zespół ZajeFajni: dyskoteka pod księżycem
Dni Miodu w Barcinie i zespół ZajeFajni: dyskoteka pod księżycem

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRekordowa produkcja w KGHM
Następny artykuł„Kolanie w walce z żywiołem wody”, czyli wielkie powodzie w Kole sprzed lat [WIDEO]