A A+ A++

W sobotę, 11 września br. na
dziedzińcu Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku odbyła się
tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa.

W tym roku tematyką przewodnią
wydarzeń, które odbywają się w całym kraju w ramach projektu, są
smaki dziedzictwa. Stąd też na dziedzińcu kłodzkiego muzeum
wystąpił zespół „Waliszowianie”, który po koncercie zaprosił
gości na degustację przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich
z Nowego Waliszowa regionalnych potraw.

Przepisy, na podstawie których zostały
przygotowane prezentowane potrawy, pochodzą z terenów Tarnowicy
Polnej – wsi na obecnym terytorium Ukrainy, która do II wojny
światowej znajdowała się w obszarze państwa polskiego. Po
zakończeniu wojny, na podstawie układu Stalina z aliantami, kiedy
ziemie wschodnie II Rzeczpospolitej weszły w terytorium Związku
Sowieckiego, mieszkańcy całej wsi, nazywanej przez nich także
Tarnawicą, zostali przesiedleni na tak zwane Ziemie Odzyskane – w
rejon Dzierżoniowa, województwa zielonogórskiego oraz do Nowego
Waliszowa, który znajduje się w gminie Bystrzyca Kłodzka.

W ramach projektu Europejskie Dni
Dziedzictwa organizatorzy wydarzenia zaprosili uczestników
wydarzenia w kulinarna podróż do smaków kuchni kresowej. Koło
Gospodyń Wiejskich przygotowało między innymi paschę wielkanocną
– ciasto, które mieszkańcy Waliszowa nazywają po prostu paską;
zabugaj – rodzaj placka ziemniaczanego pieczonego w piecu na
podkładzie z żeberek wieprzowych; gołąbki z farszem z tartych
surowych ziemniaków; smug – zwany także mamałygą, czyli kasza
kukurydziana przygotowana na gęsto; bułki na polewie przypominające
pączki, ale bez nadzienia; placki z mąki pszennej na potaszu, czyli
sodzie oczyszczonej oraz kindziuk, który nie przypominał wersji
litewskiej z surowego dojrzewającego mięsa, ale raczej naszą
kaszankę lub krupniok, w skład którego wchodzi pokrojony na
kawałki placek na potaszu, krew i mięso wieprzowe jak podgardle,
boczek, a także jajka. Można było także spróbować znakomitego
zsiadłego mleka, kiszonych ogórków czy smalcu.

Zespół „Waliszowianie” powstał w
1984 roku w Nowym Waliszowie w gminie Bystrzyca Kłodzka. Od 2014
roku prowadzi izbę pamięci, w której można zobaczyć ekspozycję
przybliżającą losy osadników z ziem wschodnich. Zespół
kultywuje duchowe i materialne dziedzictwo kresów wschodnich i
swoich przodków. Opiekę nad transkrypcją tekstów i melodii – jako
zawodowi muzycy pracujący z zespołem, sprawują Malwina Kołt i
Daniel Kopeć.


ms

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiłosna pułapka | spektakl
Następny artykułMorrisons dyskryminuje nieszczepionych pracowników