A A+ A++

19 września Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka zorganizował w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Festiwal Smaku i Tradycji. Była to sentymentalna podróż do świata tradycyjnych polskich smaków, gdzie uczestnicy festiwalu mieli niecodzienną możliwość skosztowania regionalnej kuchni, a także zakupienia wyrobów rękodzielniczych. Uroczystość rozpoczęło otwarcie dwóch wystaw: XVI Nadbużański Plener Artystyczny Kuligów 2021 oraz „Natchnienie Ludowe” autorstwa Marzeny Nalepy.

Na scenie występowały zespoły ludowe: Podsybka Kurpiowska, Ziemia Słupiecka, Kapela Ludowa z Osieka oraz Kapela Mazowszanie. Zgromadzona licznie widownia mogła również podziwiać rezultaty warsztatów tańca ludowego, które odbywały się przez ostatnie dwa miesiące w Fabryczce.
Nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych. Organizatorzy zaprosili dzieci do udziału w specjalnie przygotowanych na tę okoliczność warsztatach ludowego rękodzieła.

Wydarzenie dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021” oraz pod honorowym patronatem starosty wołomińskiego Adama Lubiaka.

Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego

Komentarze

komentarzy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZabawki edukacyjne dla dzieci – dlaczego warto?
Następny artykułWP: Donald Tusk blokuje inicjatywę Rafała Trzaskowskiego. „To nieopłacalny pomysł”