19 września Powiatowe Centrum Kultury Fabryczka zorganizował w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Festiwal Smaku i Tradycji. Była to sentymentalna podróż do świata tradycyjnych polskich smaków, gdzie uczestnicy festiwalu mieli niecodzienną możliwość skosztowania regionalnej kuchni, a także zakupienia wyrobów rękodzielniczych. Uroczystość rozpoczęło otwarcie dwóch wystaw: XVI Nadbużański Plener Artystyczny Kuligów 2021 oraz „Natchnienie Ludowe” autorstwa Marzeny Nalepy.
Na scenie występowały zespoły ludowe: Podsybka Kurpiowska, Ziemia Słupiecka, Kapela Ludowa z Osieka oraz Kapela Mazowszanie. Zgromadzona licznie widownia mogła również podziwiać rezultaty warsztatów tańca ludowego, które odbywały się przez ostatnie dwa miesiące w Fabryczce.
Nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych. Organizatorzy zaprosili dzieci do udziału w specjalnie przygotowanych na tę okoliczność warsztatach ludowego rękodzieła.
Wydarzenie dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021” oraz pod honorowym patronatem starosty wołomińskiego Adama Lubiaka.
Więcej informacji z Powiatu Wołomińskiego
Komentarze
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS