Kiedy dni stają się coraz cieplejsze i dłuższe nabieramy ochoty na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Podobno „pod chmurką” posiłki smakują lepiej i możemy zjeść więcej. Dlatego warto zaprosić gości do własnego ogródka i zaskoczyć ich prostymi, ale nietypowymi smakołykami. Krótki czas przygotowania sprawi, że nie ominą Cię ciekawe rozmowy, żarty i zabawy dzieci na zielonej trawce. Sprawdź, jak zrobić pełne smaku garden party.
Przystawka: niebanalne połączenie
Każde przyjęcie warto zacząć od przystawki. Może być prosta, ale przy tym powinna być bardzo zaskakująca. Wystarczy zestawić ze sobą dwa składniki, które wydawać by się mogło do siebie nie pasują, a jednak! Grillowany boczek idealnie komponuje się ze słodką brzoskwinią. Ten przepis jest dla Ciebie, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, .
Składniki:
⦁ 3 brzoskwinie
⦁ 24 plasterki cienkiego boczku
⦁ ocet balsamiczny do polania (gęsty np. pomarańczowy)
Sałatka: letnie orzeźwienie
Składniki:
⦁ opakowania sałaty
⦁ 2 dojrzałe awokado
⦁ 20 dojrzałych truskawek
⦁ 60 g orzechów nerkowca
⦁ 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
⦁ sól
Przygotowanie: Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.
Główny bohater: grillowane krewetki
Składniki:
⦁ 40 sztuk surowych krewetek
⦁ 1 szklanka śmietanki Łaciatej 12%
⦁ 1 łyżeczka chili
⦁ 1 łyżeczka ostrej papryki
⦁ 1 łyżeczki słodkiej papryki
⦁ 1 łyżeczka kurkumy
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: do śmietanki Łaciatej dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie. Krewetki umieszczamy w marynacie i odstawiamy na 30 minut. Krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym lub cytryną.
Więcej inspirujących przepisów, które zachwycą gości na przyjęciu w domowym ogrodzie znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS