Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez dystrybutora o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. w kilku partiach chałwy.
– Producent przekazał do badań właścicielskich, do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp. W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej – czytamy w komunikacie GIS.
Zobacz także
Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg
Numer partii: 12.09/2
Data minimalnej trwałości: 12.03.2025
Nazwa produktu: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g
Numer partii: 12.10/1K
Data minimalnej trwałości: 12.04.2025
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Wyłącznym dystrybutorem chałwy marki K-Classic jest sieć Kaufland.
– W związku z ostrzeżeniem publicznym Kaufland wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta – Elis Ali Eski, produkty objęte niniejszym ostrzeżeniem nie są już dostępne w sklepach Kaufland – czytamy w komunikacie.
Wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktów, nie powinni ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów należy skontaktować się z lekarzem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS