A A+ A++
Arabscy turyści zdominowali sezon wakacyjny na Podhalu. fot.: Wojciech Watycha

Pokochali Zakopane i chętnie do niego przyjeżdżają. Bez dwóch zdań, ten sezon wakacyjny na Podhalu zdominowali turyści z Bliskiego Wschodu. Arabscy goście szukają restauracji, gdzie mogą dobrze zjeść. Restauratorów pytania o mięso halal nie dziwi, choć jak twierdzą, sprostać wymaganiom takich przyjezdnych wcale nie jest łatwo.

Halal w Zakopanem — brzmi ciągle egzotycznie

Goście z Bliskiego Wschodu są wszędzie i nie da się ich nie zauważyć. Kobiety ubrane w hidżaby nadal wzbudzają ciekawość na Krupówkach, aczkolwiek mniejszą niż kilka lat temu, gdy po raz pierwszy pojawiły się w górach. Turyści z Bliskiego Wschodu uwielbiają Zakopane i chętnie do niego przyjeżdżają całymi rodzinami. Są zadowoleni z cen i miejsc, które odwiedzają. Górale mówią, że to turyści, którzy się nie targują, ale mają swoje zasady.

Czym Zakopane zachwyciło przyjezdnych z Bliskiego Wschodu? Przepięknymi widokami …. i deszczem! Zwykle to zamożni ludzie szukający ucieczki od upalnego klimatu swoich krajów. Co robią na Podhalu? Chłoną góralską kulturę i tradycję, lubią komfort oraz wygodę, dlatego nierzadko wybierają najdroższe noclegi w zakopiańskich hotelach i apartamentach.

Przybysze z innego kontynentu chętnie robią zakupy w górach i korzystają z atrakcji, których nie brakuje na Podhalu. Są zachwyceni atmosferą panującą w mieście -podhalańską muzyką, strojami regionalnymi i góralską gościnnością. Zdjęciami i filmikami ze stolicy Podhala zasypują media społecznościowe, wzbudzając wśród oglądających spore zainteresowanie, a także niewątpliwie promocję na świecie!

Raczej niechętnie zdobywają Tatry, wolą spacerować po mieście, odwiedzać sklepy i kawiarnie, a także korzystać z basenów termalnych. Co zaskakuje miejscowych? Fakt, że sami, gdy tylko mają warunki, przygotowują dla siebie posiłki.

Zamiast mięsa halal … pizza?

Mimo że górale są zachwyceni z ich obecności, mają problem, by sprostać ich specyficznym kulinarnym wymaganiom. Turyści z Arabii są wyznawcami islamu, a zatem nie jedzą wieprzowiny. Zwracają także uwagę na to, czy mięso pochodzi z uboju rytualnego i czy nie zawiera żadnych dodatków pochodzenia zwierzęcego!

Jak podkreślają, żywność halal charakteryzuje się wysoką jakością, czystością i bezpieczeństwem. Dlaczego wybierają produkty halal? Bo są pozbawione szkodliwych dodatków, konserwantów i barwników. Mięso halal ma pochodzić od zwierząt hodowanych w naturalnych warunkach, karmionych paszą bez GMO i antybiotyków. Ubojowi mają być poddawane tylko zdrowe zwierzęta, które nie cierpią podczas zabijania! Takie są zasady, których przestrzegają!

W Polsce już można znaleźć restauracje serwujące dania halal w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Pojawiają się one również w Zakopanem, tu jednak goście z Omanu, Jemenu i Arabii Saudyjskiej pytają o tzw. certyfikat halal, który jest dla nich gwarancją, że produkt jest zgodny z jego wiarą.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł400 robotów dla uczniów z podstawówek. Pięć firm złożyło oferty
Następny artykułTest Chieftec UNI BX-10B – niewielka obudowa za 250 zł