A A+ A++

Jedną z najczęściej spotykanych placówek gastronomicznych w polskich miastach już od kilku lat są kebaby. Są to zarówno punkty małej gastronomii, jak i większe lokale fast-food. Rozpoczęcie tego typu działalności wydaje się zatem sposobem na sukces w branży gastronomicznej. Nie zawsze jednak jest to takie proste. Jak otworzyć kebab? Poniżej podpowiadamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę!

Kebab – klucz do sukcesu?

Popularność restauracji serwujących kebaby w różnych odmianach może zaskakiwać – jest to jeden z ulubionych fast-foodów Polaków. To tradycyjne tureckie danie jest szybko przyrządzane, podawane w praktyczny sposób i sycące. Dużym atutem jest także różnorodność dodatków, z pomocą których można spersonalizować posiłek. Z pewnością nie bez znaczenia jest także korzystna cena potrawy. Aby jednak Twój punkt gastronomiczny osiągnął sukces, nie wystarczy popularność tego mięsnego przysmaku. Potrzebować będziesz jeszcze lokalu w atrakcyjnym miejscu, wysokiej jakości sprzętu, personelu i przede wszystkim dobrego biznesplanu.

Odpowiednie przygotowanie do otwarcia kebaba

Pierwszym krokiem, który pomoże Ci w stworzeniu opłacalnego punktu gastronomicznego, jest zrozumienie rynku. Przed zakupem grilla do kebaba znajdź odpowiednią lokalizację dla swojego lokalu. Dokładnie sprawdź, czy w najbliższym otoczeniu nie działa już tego typu fast-food. Jeśli tak, prawdopodobnie stali klienci nie będą skłonni do zmiany przyzwyczajeń. Upewnij się także, że na wybranym terenie znajdą się potencjalni goście – mogą to być na przykład pracownicy pobliskich firm lub uczniowie wracający ze szkoły. Dobrym rozwiązaniem może okazać się także kebab działający do późnych godzin nocnych. Znajdź odpowiednią niszę na rynku i zapełnij ją.

Przemyśl swoje decyzje

Sam pomysł na otwarcie lokalu to jednak za mało. Dokładnie określ swoje możliwości finansowe i oszacuj, na jakie dochody możesz liczyć. Otwarcie nowego lokalu to zwykle spora inwestycja – koszty wynajęcia i utrzymania nawet niewielkiego punktu stale rosną. Dodatkowo potrzebny Ci będzie sprzęt, przy pomocy którego będziesz przygotowywać dania dla klientów. Dokładnie zaplanuj zatem wydatki i upewnij się, że Twoje oszczędności lub zdolność kredytowa wystarczą na realizację marzenia o restauracji. Pamiętaj również o tym, że konkurencja na rynku jest bardzo duża. Aby dotrzeć do klientów, zadbaj o skuteczną promocję lokalu.

Zanim przystąpisz do realizacji planów, zatroszcz się również o dopełnienie formalności. Potrzebne Ci będą zezwolenia na prowadzenie działalności, kasa fiskalna oraz dokumenty poświadczające zgodność lokalu z zasadami higieny i bezpieczeństwa żywności.

Zaskocz klientów nowymi smakami

Popularność kebabów sprawia, że trudno zaproponować klientom nowatorskie rozwiązania. Aby jednak wyróżnić się na tle okolicznych punktów gastronomicznych, postaraj się ich zaskoczyć. Może masz pomysł na niespotykane w innych miejscach dodatki do mięsa albo autorskie mieszanki przypraw? Tego typu innowacje mogą stać się Twoim największym atutem. Aby przyciągnąć klientów, przygotuj czytelne menu. Warto udostępnić je także na profilach w mediach społecznościowych. Wielu gości przed zdecydowaniem się na wizytę w lokalu sprawdza, co ma on do zaoferowania i za jaką cenę. Pracując nad menu, zastanów się również, czy personel poradzi sobie z każdą pozycją oraz będzie w stanie szybko przygotować smaczne i świeże danie.

Wyposażenie kebaba – co potrzeba, by dobrze działał?

Od tego, na jaki sprzęt się zdecydujesz, zależy w dużym stopniu sukces Twojego lokalu. Dobrze dobrane, sprawne urządzenia pozwolą na szybką pracę i wysokiej jakości obsługę klientów. W przypadku serwowania kebabów najważniejsze są opiekacze do kebaba. Od nich często jest uzależniony smak mięsa oraz jego wysmażenia. Jeśli z powodu źle dobranych opiekaczy rozczarujesz swoich klientów, prawdopodobnie następnym razem skorzystają z usług konkurencji. Aby mieć pewność, że w Twoim lokalu znajdą się wyłącznie najwyższej jakości, niezawodne opiekacze, zdecyduj się na zakupy w sklepie internetowym Wamma. Oferuje on profesjonalny sprzęt dla gastronomii. Możesz znaleźć w nim także inne niezbędne urządzenia i akcesoria, które usprawnią pracę w kebabie. Są to między innymi frytkownice, chłodziarki czy podajniki na serwetki.

Spełnij marzenia o własnym kebabie!

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak otworzyć kebab, nasze porady powinny rozwiać Twoje największe wątpliwości. Przed otwarciem swojego wymarzonego lokalu starannie przygotuj biznesplan, znajdź odpowiednie miejsce i dopełnij niezbędnych formalności. Gdy przejdziesz przez te najtrudniejsze aspekty, czeka na Ciebie przyjemniejsza część – kompletowanie wyposażenia i przygotowywanie autorskiego menu. Jeśli starannie zrealizujesz wszystkie opisane punkty i zaangażujesz się w prowadzenie kebaba, z pewnością osiągniesz sukces i spełnisz marzenia!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPo Katowicach jeździ samochód do e-kontroli. Wkrótce to będzie normalny widok
Następny artykułRDE DREAM 4 Samorząd