A A+ A++

Zanim zdecydujemy się na wybrany model z polecanych piekarników, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jak one działają, jakie są ich rodzaje oraz funkcje. Pozwoli to na ich idealne dopasowanie do potrzeb. 

Jak działa piekarnik parowy? 

Piekarnik z funkcją pary w odróżnieniu od klasycznych urządzeń tego typu posiada pojemnik na wodę, który należy regularnie napełniać. Jest ona wtłaczana przez specjalną dyszę do generatora pary, który w zależności od programu dozuje odpowiednią ilość i rodzaj pary. Zastosowanie pary w piekarniku sprawia, że przygotowane w nim potrawy zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Korzystając z dobrego piekarnika parowego z generatorem pary, możemy nie tylko piec w tradycyjny sposób, ale też gotować, dusić i opiekać z dodatkiem pary. Pozwala to na przygotowywanie wielu potraw, które będą nie tylko soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz, ale przede wszystkim zdrowe.. 

Piekarniki parowe do zabudowy – zastosowanie 

Piekarniki parowe znajdują powszechne zastosowanie w kuchniach gastronomicznych. Posiadają one jednak tak wiele atutów, że warto je wykorzystać również w domowych warunkach, zwłaszcza że są one coraz bardziej przystępne cenowo dla odbiorców indywidualnych. Gotowanie na parze jest przede wszystkim zdrowe i pozwala na zachowanie wielu walorów odżywczych potraw. To, dlatego warto korzystać z piekarników parowych na co dzień. 

Rodzaje piekarników parowych ze względu na rozmiar 

Jeśli chodzi o piekarniki z funkcją gotowania parowego, na rynku dostępne są ich dwa rodzaje. Standardową wersję o szerokości 60, czyli tzw. sześćdziesiątkę, można dopasować do większości szafek kuchennych, jak i piekarniki kompaktowe o mniejszych wymiarach, idealne do mniejszych kuchni. Ma to swoje odniesienie w pojemności. Zatem z racji tego, że jest to urządzenie wielofunkcyjne pozwalające na pieczenie parowe wielu potraw jednocześnie, jeśli nie jest to konieczne, nie warto oszczędzać na jego rozmiarze.  

Najlepsze piekarniki parowe do zabudowy – jak wybrać? Najważniejsze funkcje 

Przed zakupem piekarnika parowego powinniśmy zwrócić uwagę na jego kilka podstawowych parametrów, tj.: 

  1. Sterowanie – Większość modeli posiada elektroniczny wyświetlacz LCD. Przed zakupem powinniśmy przetestować, czy pozwala on na intuicyjne dopasowanie parametrów piekarnika do przygotowywanych w nim potraw. 
  2. Moc – Ten parametr mówi o tym, ile prądu elektrycznego pobiera piekarnik w trakcie pracy. Im większa, tym jest on bardziej wydajny. Ma to duże znaczenie, gdy dużo pieczemy. Wartość tego parametru waha się od 1,75 do 3,5 W. 
  3. Klasa energetyczna – Jeden z najistotniejszych parametrów w ostatnich kilku latach, ze względu na fakt, że piekarnik jest urządzeniem, które zwykle ma jeden z największych procentowych udziałów w poborze energii gospodarstw domowych. Ma to duże znaczenie w obliczu wzrostu cen energii. To dlatego warto stawiać na urządzenia o klasie energetycznej A+++, A++ lub co najmniej A+. Zapewniają one oszczędności w dłuższym okresie. 
  4. Sposób czyszczenia – Piekarniki parowe, szczególnie przy gotowaniu z dużą częstotliwością, wymagają regularnego czyszczenia. Przedłuża to ich żywotność. Każde z urządzeń tego typu różni się w kwestii metody czyszczenia. Najbardziej ekonomiczne są piekarniki katalityczne. Wyposażone są one w specjalne panele umieszczone na bocznych ściankach, wewnątrz komory sprzętu. Zanieczyszczenia są wyłapywane z kolei przez mikrootwory znajdujące się na powierzchni tych wkładów. Czyszczenie ma już miejsce w trakcie przygotowania potraw. Wystarczy tylko regularne dopalanie zabrudzeń w temperaturze 300-350 stopni Celsjusza. Inne z piekarników są czyszczone parą. We wnętrzu piekarnika tworzy się para wodna zmiękczająca zanieczyszczenia. Gdy piekarnik ostygnie, wystarczy je usunąć ręcznie, za pomocą miękkiej ściereczki, a do pozostałych zanieczyszczeń użyć detergentów. Najciekawszym rozwiązaniem są jednak nowoczesne urządzenia, które można czyścić za pomocą pyrolizy – procesu rozkładu bez udziału tlenu, przy wysokiej temperaturze. Pozwala ona na spopielenie przypalonych i trudnych do usunięcia resztek w temperaturze ok. 500°C. Po ostudzeniu urządzenia wystarczy usunąć je suchą szmatką. To bardzo skuteczna, aczkolwiek energochłonna funkcja czyszczenia. 
  5. Liczba poziomów i dostępna opcja pieczenia kilku dań na różnych poziomach – Przydatna, gdy mamy dużą rodzinę. Dzięki pieczeniu na kilku poziomach możemy też ograniczyć zużycie energii. 
  6. Pojemność – Im większa, tym więcej potraw jednocześnie przygotujemy. Największe z dostępnych na rynku urządzeń mają pojemność sięgającą nawet 77 litrów. 

Najlepsze piekarniki z generatorem pary, takie jak te od firmy Electrolux, wyposażone są w liczne dodatkowe funkcje, które ułatwiają przygotowanie doskonałych potraw. 

Piekarniki parowe – najważniejsze funkcje dodatkowe – top 2023 

Piekarniki parowe to urządzenia, które powinny być wyposażone w różne funkcje dodatkowe, które usprawniają proces pieczenia. Klasyczny sprzęt tego typu pozwala na generowanie dodatkowej pary przez odparowywanie wody z zagłębienia w dolnej części piekarnika. Bardziej zaawansowane piekarniki parowe z generatorem pary posiadają także funkcję gotowania w 100% na parze (idealnego do warzyw lub ryb), a także możliwość połączenia ustawień pary i ogrzewania oraz określenia ich procentowo. Najlepsze piekarniki parowe do zabudowy posiadają jeszcze bardziej zaawansowane funkcje. Doskonałym tego przykładem są urządzenia marki Electrolux.

Pierwsza z funkcji wartych uwagi to Sous Vide pozwalająca na przygotowanie idealnie dopieczonych potraw w próżniowo zamkniętym woreczku. Inna to Hot Air, zapewniająca równomierne gotowanie na 2 lub nawet 3 poziomach dzięki odpowiedniemu rozprowadzeniu powietrza w piekarniku do zabudowy. Pozwala to na stworzenie potraw godnych szefa restauracji. Dodatkowo najwyższe modele posiadają kamerę, a dzięki łączności Wi-Fi, mamy możliwość zdalnie śledzić postęp pieczenia na ekranie telefonu, bez potrzeby otwierania drzwi. Z pomocą aplikacji MyElectrolux można regulować czas i temperaturę pieczenia oraz korzystać z przepisów i inspiracji. Wszystkie z wyżej wymienionych funkcji posiada m.in. piekarnik Electrolux 900 SteamPro. To przykład urządzenia doskonałego. Jego duża funkcjonalność sprawia, że w rankingu piekarników parowych do zabudowy zajmuje on wysokie pozycje. 

Materiał Sponsorowany przez Electrolux
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRecenzje RTX 4060 Ti nie zostawiają złudzeń, to za mało za tę cenę
Następny artykułБлинкен: Сейчас армия России вторая по силе в Украине после ВСУ