A A+ A++

Produkty sprowadzane z Włoch, włoski mistrz i piec opalany drewnem. Do tego wyborne przepisy i pomysły na pizzę, która smakuje już wyglądem, a smakiem przewyższa wszystkie dotychczas znane nam pizze! Tutti Santi w Płocku zaprasza!

W Płocku już 25 sierpnia otwiera się nowa restauracja, serwująca kuchnię włoską. Mieliśmy okazję odwiedzić to miejsce i spróbować dań mistrza Włoch – Valerio Valle, który jest współzałożycielem Tutti Santi.

– Ciekawostką jest, że pizza od wielu już lat jest według badań najpopularniejszym daniem – mówił podczas otwarcia pizzerii Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi. – Kochamy pizzę, pewnie często robimy ją w domu i sądzimy, że nic wielkiego powiedzieć o niej nie można. Chciałbym jednak, żebyśmy odkryli prawdziwy świat włoskiej pizzy i zobaczyli, jak jest on niesłychanie ciekawy, złożony i jak wielu rzeczy o nim nie wiemy – zapowiadał Sergiusz Urbaniak.

Jak podkreślił, choć oficjalnie datą powstania pizzy jest 1889 rok, to w praktyce pizza i jej pochodne powstały znacznie wcześniej. Było to bowiem danie dla biednych ludzi, a dopiero gdy spróbowała go królowa i pizza oficjalnie weszła na salony, stała się popularna. Wówczas zaczęła ewoluować, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu do pizzy dodawało się na przykład smalcu. Dzisiejsze pizze są lekkostrawne i różnorodne, co zaprezentował podczas pokazu dla dziennikarzy mistrz Włoch, Valerio Valle.

Sergiusz Urbaniak

Mistrz wszedł w iście mistrzowskim stylu – żonglując ciastem pizzy, niczym piłkarz nożny piłką. Później wyjaśnił, że to tylko gumowe ciasto, służące do ćwiczeń.

– Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku, od tego czasu moje włosy zrobiły się tak białe, jak mąka – śmiał się włoski mistrz pizzy. – Ludzie od zawsze pytają mnie o sekret dobrej pizzy. Zapytałem też o to mojego mistrza, u którego się uczyłem. Złapał mnie za ramię i zapytał: A potrafisz dotrzymywać sekretu? Odpowiedziałem: Tak. A on: Ja też – przytoczył żartobliwą opowieść Valerio Valle.

Jak tłumaczył, w tamtych czasach nie było tylu szkoleń, aby więc odkryć sekret pizzy, czytał wszystkie książki, które dotyczyły głównie wypieku chleba. Dużo eksperymentował też w domu i podpatrywał, jak przygotowują pizzę mistrzowie.

– Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, aby zrobić dobrą pizzę. Tak naprawdę, dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem, od wyrobienia ciasta aż do wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników. Dobra pizza musi być smaczna, pięknie wyglądać, ale też być lekkostrawna – wymieniał Valerio Valle.

Valerio Valle

Podczas prezentacji mieliśmy okazję spróbować aż pięciu rodzajów pizzy, przygotowanej ze specjalnej mąki 5 Stagioni, sprowadzanej z Włoch. Nam zasmakowała zwłaszcza pizza San Marco, z sosem śmietanowym, serem Grana Padano i nutą czosnku, z miksem włoskich grzybów leśnych, mozzarellą do Bufala i szynką Crudo di Parma. Ale wszystkie serwowane pizze mają oryginalny smak, w którym czuć jakość produktów.

Tutti Santi mieści się w Płocku przy Al. Kobylińskiego 13. Spróbować pizzy, makaronów czy deserów będzie można od niedzieli do czwartku w godz. 12-22 oraz w piątek i sobotę w godz. 12-23. Oficjalne otwarcie już 25 sierpnia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolacy znają rywali na US Open! Wiemy, z kim zagra Iga Świątek
Następny artykułKorzeniowski odpowiedział Tomali. Iskrzy w polskiej kadrze. “Może to jeszcze wina Tuska?”