A A+ A++

Niektóre potrawy czy produkty, kiedyś jadane przez biedotę i kojarzone z kuchnią chłopską, dziś znów wracają do łask. Chętnie przyrządzają je szefowie kuchni, bywają serwowane w najlepszych restauracjach, ale też są częstymi gośćmi na stołach w polskich domach.

Wiejski przysmak znany od pokoleń – chleb ze smalcem

Przez ostatnie lata chleb ze smalcem cieszy się ogromną popularnością na tzw. stołach wiejskich – będących atrakcją weselną. Jest też podawany w niektórych polskich restauracjach jako przystawka. Ta przekąska najlepiej smakować będzie, gdy przygotujemy ją na świeżym, chrupiącym chlebie z plasterkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Jakość smalcu również ma ogromne znaczenie, dlatego warto wiedzieć jak go przygotować, by był aksamitny i pachnący.

Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?

Przepis na domowy smalec

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg podgardla
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3/4 główki czosnku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • Podgardle pokrój w kostkę i przełóż do garnka. 
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę. 
  • Zalej zimną wodą i powoli gotuj, aż do rozgotowania mięsa. 
  • Jeśli podczas gotowania woda się wyparuje, uzupełniaj ją na bieżąco, aż mięso będzie rozchodziło się w dłoniach, a w naczyniu nie będzie już wody. 
  • Odstaw w chłodniejsze miejsce, załóż jednorazowe rękawiczki i w dłoniach rozetrzyj drobno mięso z tłuszczem, doprawiając solą i pieprzem według uznania. 

Tak przygotowany smalec nie będzie miał aksamitną konsystencję. 

Kluski z ziemniaków robią dziś furorę – gnocchi

Gnocchi to w danie bardzo podobne do polskich kopytek. Kiedyś jadano je na potęgę –  są bardzo proste w przygotowaniu. Ich bazą są ziemniaki a więc warzywa łatwo dostępne, tanie i jadane od wieków. Dziś zarówno gnocchi jak i kopytka wracają do łask, są coraz częściej serwowane w restauracjach z przeróżnymi sosami, niekiedy barwione np. szpinakiem na zielono. Aby były miękkie i wyjątkowo smaczne trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach składników.

Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji

Przepis na kluski gnocchi

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 80 g mąki (plus odrobina do wysypania na stolnicy)
  • 1 żółtko
  • łyżka świeżo utartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 100 g masła
  • 15-20 listków szałwii
  • Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, potem obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa (im będą bardziej suche, tym lepiej). 
  • Następni zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami. 
  • Z masy ziemniaczanej uformować wałek, obficie podsypać mąką. Pokroić małe kluseczki, a na końcu ugotować w osolonym wrzątku. 
  • Na połowie masła (50 g) usmażyć listki szałwii, aż będą kruche, następnie dodać resztę tłuszczu i zamieszać. 
  • Gorącym masłem szałwiowym po … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDOJ says this man influenced US political groups at the direction of Russian intelligence
Następny artykułUM Augustów: Nowa ulica Studzieniczna już otwarta