Dzisiaj, 9 sierpnia (04:06)
Niektóre potrawy czy produkty, kiedyś jadane przez biedotę i kojarzone z kuchnią chłopską, dziś znów wracają do łask. Chętnie przyrządzają je szefowie kuchni, bywają serwowane w najlepszych restauracjach, ale też są częstymi gośćmi na stołach w polskich domach.
Przez ostatnie lata chleb ze smalcem cieszy się ogromną popularnością na tzw. stołach wiejskich – będących atrakcją weselną. Jest też podawany w niektórych polskich restauracjach jako przystawka. Ta przekąska najlepiej smakować będzie, gdy przygotujemy ją na świeżym, chrupiącym chlebie z plasterkiem kiszonego lub małosolnego ogórka. Jakość smalcu również ma ogromne znaczenie, dlatego warto wiedzieć jak go przygotować, by był aksamitny i pachnący.
Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?
- Podgardle pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę.
- Zalej zimną wodą i powoli gotuj, aż do rozgotowania mięsa.
- Jeśli podczas gotowania woda się wyparuje, uzupełniaj ją na bieżąco, aż mięso będzie rozchodziło się w dłoniach, a w naczyniu nie będzie już wody.
- Odstaw w chłodniejsze miejsce, załóż jednorazowe rękawiczki i w dłoniach rozetrzyj drobno mięso z tłuszczem, doprawiając solą i pieprzem według uznania.
Tak przygotowany smalec nie będzie miał aksamitną konsystencję.
Gnocchi to w danie bardzo podobne do polskich kopytek. Kiedyś jadano je na potęgę – są bardzo proste w przygotowaniu. Ich bazą są ziemniaki a więc warzywa łatwo dostępne, tanie i jadane od wieków. Dziś zarówno gnocchi jak i kopytka wracają do łask, są coraz częściej serwowane w restauracjach z przeróżnymi sosami, niekiedy barwione np. szpinakiem na zielono. Aby były miękkie i wyjątkowo smaczne trzeba pamiętać o odpowiednich proporcjach składników.
Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji
- Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, potem obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa (im będą bardziej suche, tym lepiej).
- Następni zagnieść elastyczne ciasto z żółtkiem, mąką i przyprawami.
- Z masy ziemniaczanej uformować wałek, obficie podsypać mąką. Pokroić małe kluseczki, a na końcu ugotować w osolonym wrzątku.
- Na połowie masła (50 g) usmażyć listki szałwii, aż będą kruche, następnie dodać resztę tłuszczu i zamieszać.
- Gorącym masłem szałwiowym po … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS