A A+ A++
Kuchmistrzynie z Fajsławic z wicemarszałkiem województwa Zdzisławem Szwedem

Dania przygotowane przez panie z gminy Fajsławice znalazły się wśród nagrodzonych w półfinale szóstej edycji konkursu „Kobieta przedsiębiorcza” zorganizowanego przez urząd marszałkowski województwa lubelskiego.

Tegoroczna odsłona konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO” kładzie nacisk na efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników i potraw w kuchni. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: „Zamknięte w słoiku” i „Danie mięsne”. Z gminy Fajsławice do rywalizacji przystąpiły panie z Gminnego Stowarzyszenia Aktywnych Kobiet w Fajsławicach. Spośród aż 800 zgłoszonych potraw, wyróżnienie zdobyło właśnie kilka z Fajsławic. W kategorii „Danie mięsne” pierwsze miejsce i 3 tys. zł nagrody wywalczyła Jolanta Greczkowska i jej gulasz wołowy. Karkówka w ziołach przygotowana z kolei przez Annę Wójcik zdobyła wyróżnienie (500 zł). W kategorii „Zamknięte w słoiku” konfitura poziomkowa A. Wójcik wywalczyła miejsce drugie. – Pozostałe zgłoszone przez nasze gospodynie dania, jak i ich autorki, również zasługują na docenienie – zauważa Aleksandra Granat z Urzędu Gminy w Fajsławicach. Teresa Baran przygotowała na konkurs flaki fajsławickie, Krystyna Brzozowska tzw. przysmak żniwiarza, a Marianna Pasicka przysmak czosnkowy. (k)

News will be here


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWypadek na skrzyżowaniu ul. Lema i Mogilskiej
Następny artykułPabianiczanie zabrali głos w sprawie budowy nowego basenu