W środę 24 stycznia w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju odbyły się kulinarne warsztaty z szefem kuchni Marcinem Misiurą z Modern Cooking. W zajęciach wzięli udział uczniowie kształcący się w zawodzie technik usług kelnerskich.
Jak podkreśla Anna Jagodzińska z ZSZiO w Biłgoraju, celem warsztatów było podniesienie kwalifikacji i kompetencji uzdolnionej młodzieży, dając jej możliwość odnalezienia się na dzisiejszym rynku pracy, szanse na dalszy rozwój oraz inwestycje w swój czas.
Było to szkolenie praktyczne, uczniowie poznali nowe techniki sporządzenia potraw Finger Food pod czujnym okiem Marcina Misiury. – Uczniowie mieli także okazję nabyć umiejętności podawania potraw w stylu angielskim, uczyli się sprawdzania jakości i estetyki wydawanych potraw, dobierania surowców oraz organizacji stanowiska pracy – wyjaśnia Anna Jagodzińska.
Zajęcia odbyły się w pomieszczeniach dydaktycznych kształcenia zawodowego ZSZiO, w sali symulacyjnej – sala bankietowa połączona z barem.
Uczniowie przygotowali:
– ptysia z łososiem;
– ciastko z kozim serem;
– ciastka z hummusami;
– bliny ze śledziem,
– chleb z tatarem;
– sałatkę w koszyku z tortilli z wędzonym pstrągiem;
– roladki z cukinii z ziołowym serkiem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS