A A+ A++

Zabytkowa Kopalnia Ignacy w Rybniku (ul. Mościckiego 3) zaprasza w piątek (26.01) o godz. 18.00 na prezentację o Lipsku, rodzinnym mieście Antona Merkela, 20-letniego wolontariusza. Dowiecie się Państwo, jak zmieniało się miasto na przestrzeni jego najnowszej, burzliwej historii (od XIX wieku) i usłyszycie ciekawe historie o jednym z najszybciej rozwijających się miast w Niemczech.

Witam, mam na imię Anton. 26 stycznia przeprowadzę prezentację na temat mojego rodzinnego miasta – Lipska. Dowiecie się Państwo, jak zmieniało się miasto na przestrzeni jego najnowszej, burzliwej historii (od XIX wieku) i usłyszycie ciekawe historie o jednym z najszybciej rozwijających się miast w Niemczech.

Wydarzenie poprowadzone zostanie w języku angielskim z tłumaczeniem na język polski.

Oprócz prezentacji czeka nas jeszcze muzyczna niespodzianka oraz degustacja niemieckich specjałów kulinarnych!

Wstęp – 10 zł

Bilety online – https://bilety.kopalniaignacy.pl lub w kasie Zabytkowej Kopalni Ignacy Nie zabraknie też tradycyjnego, niemieckiego poczęstunku! Razem z Antonem przygotujemy dania charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzi nasz wolontariusz.

Tym razem uczestnicy spotkania spróbują:

– Dresdner Christstollen – Podłużny kształt i posypka cukrem pudrem: kształt tradycyjnego ciasta bożonarodzeniowego symbolizuje zawinięte w pieluchy Dzieciątko Jezus. Stollen, czyli bożonarodzeniowa strucla jest w Niemczech równie ważną częścią Bożego Narodzenia. Już w 1329 roku Stollen został wymieniony w dokumencie w Naumburgu nad Soławą w Saksonii, co czyni go świątecznym wypiekiem o najdłuższej tradycji w Niemczech.

Od 2010 roku nazwy „Dresdner Stollen”, „Dresdner Christstollen” i „Dresdner Weihnachtsstollen” są zarejestrowane jako chronione oznaczenia geograficzne na mocy prawa europejskiego. W związku z tym Stollen Drezdeński może być produkowany wyłącznie w aglomeracji drezdeńskiej. Ciężkie ciasto drożdżowe strucli składa się głównie z masła, mleka, mąki, jajka, kardamonu, cynamonu, rodzynek, cytronatu i migdałów. (źródło: https://www.deutschland.de/pl/topic/leben/lifestyle-kulinarik/weihnachtsklassiker-christstollen )

– Thuringian Rostbratwurst – To średnio rozdrobniona kiełbasa grillowana produkowana w Turyngii. Jest bardzo aromatyczna dzięki użyciu wielu przypraw: czosnku, kminku, majeranku, cebuli, soli i pieprzu. Jest znana w całych Niemczech i najczęściej podawana jest w przekrojonej na pół bułce z ketchupem lub musztardą. Alternatywnie można ją również zjeść z sałatką ziemniaczaną. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z pocz. XVII w. (źródło – Germany Tourism)

źródło: Zabytkowa Kopalnia Ignacy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMuzyczne perły w blasku Neonu
Następny artykułKiedy przyda się nam tłumacz przysięgły?