A A+ A++

Domowe, pyszne, tradycyjne… Któż nie słyszał o lodach piaseckich wykonanych ręcznie według starej receptury z prawdziwych jaj i z wysokiej jakości wiejskiego mleka? Jeśli jest ktoś taki, to pora na wycieczkę do Piask, by osobiście spróbować wyjątkowego deseru.

Lody piaseckie, wytwarzane w Piaskach przy ul. Lubelskiej 13, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Lubelszczyzny, w kategorii: sery i inne produkty mleczne: „Lody piaseckie”.

Jak czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, lody piaseckie stały się nieodłącznym elementem festiwali, festynów, dożynek, rodzinnych spotkań, czy letnich spacerów. „Ten wspaniały, zimny deser to wizytówka Piask, ponieważ receptura oraz sposób wykonania przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Jak mówią mieszkańcy: „Sekretem lodów było prawdziwe mleko oraz wiejskie jajka, które sprawiały, że smak lodów był wyjątkowy i niepowtarzalny”. Starsi mieszkańcy Piask nazywali te lody skrobanymi.”

Po więcej szczegółów odsyłamy TU

reklama

reklama

źródło/fot.: www.gov.pl

Pokaż więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUrszula Nowogórska komentuje decyzję Michała Kołodziejczaka. “Pozostali dobijają się do nas”
Następny artykułДружина Віктора Павліка вперше розповіла про їхній розрив