A A+ A++

Skąd pochodzi mazurek wielkanocny?

Historia mazurka wielkanocnego jest niezwykle długa i co ciekawe – sięga okresu średniowiecza, kiedy to w Turcji rozpoczęto produkcję ciasta o podobnym wyglądzie. Właśnie tam w klasztorach zakonnych wykwalifikowani cukiernicy tworzyli pierwsze wypieki na bazie jajek, mąki, miodu oraz orzechów. Z początku mazurek był ciastem, które miało charakter liturgiczny. Podawany był tylko na specjalne okazje, takie jak święta religijne czy ważne uroczystości na dworach królewskich. W późniejszym okresie ciasto to zaczęło pojawiać się również na szlacheckich stołach podczas wesel, urodzin, imienin i innych istotnych wydarzeń. To właśnie wtedy mazurek nabrał reprezentacyjnego charakteru, a zarazem stał się symbolem przyjemnego czasu spędzonego z bliskimi oraz dobrej zabawy.

Nieco później, bo w XVIII wieku, ten słodki wypiek zaczął pojawiać się na polskich stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. Pierwsze przepisy tworzone były na bazie ciasta kruchego bądź biszkoptowego, a na wierzchu posypywano go orzechami, bakaliami, migdałami lub cukrem pudrem. Jego wyjątkowa konsystencja oraz słodki smak sprawiły, że właśnie wtedy mazurek zyskał niezwykłą popularność wśród Polaków i zaczął stanowić nieodłączny element kultury kulinarnej podczas świąt Wielkanocnych.

Ciekawostki o mazurku wielkanocnym

Obecnie pieczenie tego ciasta jest jednym z punktów kluczowych w trakcie świątecznych przygotowań. Wiele rodzin przekazuje sobie swoje wyjątkowe przepisy z pokolenia na pokolenie, ponieważ każdy może mieć swój wyjątkowy smak. Najczęściej przybiera on formę prostokąta bądź kwadratu, a jego wysokość nie powinna przekroczyć 4 centymetrów. Inspiracją do stworzenia fantazyjnych wzorów mogą być różne orzechy, suszone owoce, a także kandyzowane skórki owoców, które można znaleźć na stronie Targoch.pl. Według niektórych wierzeń jego polska nazwa powstała od mieszkańca Mazowsza, który miał na nazwisko Mazur.

Najbardziej popularną wersją tego ciasta jest mazurek królewski. Może się on składać z masy czekoladowej, pomarańczowej czy nawet orzechowej z pianką. Wiele zależy od upodobań samego zainteresowanego, jednak z biegiem lat tradycyjny przepis bardzo się zmienił. Największą ewolucję widać w ozdabianiu tego ciasta, ponieważ z początku na wierzchu posypywano go bakaliami i polewano lukrem, co miało mieć bezpośrednie nawiązanie do tureckich dywanów. Obecnie jest pełna dowolność, a ostateczny wygląd tego słodkiego wypieku zależny jest tylko od nas samych.

Co ciekawe, mazurek wielkanocny jest również popularny poza granicami naszego kraju, gdzie z powodzeniem wykorzystywany jest głównie przez Polonię jako element przywołujący polskie tradycje. 

Wyjątkowy przepis na mazurek wielkanocny

Tradycyjny przepis na mazurek wielkanocny opiera się na przygotowaniu odpowiedniego ciasta oraz masy. 

Ciasto:

  • 1 jajko oraz żółtko
  • szklanka cukru lub erytrytolu czy ksylitolu
  • dwie łyżki miodu lipowego
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 60 dag mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka sody oraz proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

  • powidło różane

Polewa:

  • biała czekolada – tabliczka 100 g
  • pasta pistacjowa – czubata łyżka
  • śmietanka 30% – 3-4 łyżki

Pierwszym krokiem do wykonania tego ciasta powinno być roztopienie masła z miodem. Następnie w misce ubijamy jaja z (erytrytolem / ksylitolem), dodajemy wyżej wymienioną mieszankę, mąkę orkiszową z sodą i proszkiem do pieczenia, a zaraz później śmietanę. Dokładnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich należy rozwałkować na blasze o wymiarach 23/30 cm, a drugą część formować w wałeczki wyklejać brzegi ciasta, tak, żeby powstała “ramka”. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika i przed rozpoczęciem nakładania masy ciasto należy dokładnie ostudzić.

Na wystudzone ciasto wykładamy powidła. W garnuszku roztapiamy białą pokruszoną czekoladę, 3-4 łyżki śmietanki 30% i 1 czubatą łyżkę pasty pistacjowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Po ostudzeniu pistacjowo-czekoladową polewą należy udekorować ciasto. Mazurek udekorować pistacjami, migdałami i innymi ulubionymi bakaliami. Bardzo efektownie wyglądać będą także płatki róż.

Artykuł sponsorowany Targroch
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSymboliczne zdjęcie! Zełenski podziwia obraz Jana Matejki
Następny artykułPodzielisz się jajkiem? Podrzuć coś na święta do jaworskiej lodówki