A A+ A++

Wątroba to jeden z najważniejszych organów w organizmie. By mogła działać bez zakłóceń, potrzebuje jednak naszej pomocy – właściwej diety, odpowiedniego nawodnienia i cyklicznych detoksów. Oto cztery naturalne napary, które pite regularnie przyspieszą jej regenerację.

Woda z cytryny

Prostym, popularnym, ale przy tym naprawdę skutecznym napojem na podreperowanie stanu wątroby jest woda z cytryną. Cytryna to prawdziwa witalna bomba – zawiera mnóstwo witaminy C, która oczyszcza wątrobę z nadmiaru tłuszczów, organizm z soli, wspomaga układ trawienny i działa moczopędnie, co przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. 

Wodę z cytryną warto pić rano, na czczo, można dodać też do niej imbir albo ogórki – te składniki dodatkowo podkręcą jej smak i wzmocnią działanie. 

Herbatka z szałwii lekarskiej

Szałwia lekarska to gatunek rośliny z rodziny jasnowatych, pochodzący z rejonu Morza Śródziemnego. Szałwia od wieków znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości – nawet jej łacińska nazwa wywodzi się od słowa salvus, które oznacza zdrowie. 

Surowcem używanym w ziołolecznictwie są zielono-srebrne, miękkie liście szałwii. Są one bogate w kwasy wielofenolowe, olejki eteryczne, ale także witaminę A, B i C oraz sole mineralne. Szałwia znana jest ze swoich właściwości przeciwpotnych, antybakteryjnych oraz przeciwzapalnych. Można stosować ją w leczeniu anginy, ale także grzybic, zapalenia jamy ustnej oraz dziąseł. Szałwia znana jest ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy:

  • działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • leczy choroby wątroby 
  • obniża poziom cukru we krwi
  • leczy zaburzenia trawienia
  • likwiduje kolki i bóle brzucha. 

Herbatka z szałwii działa pozytywnie na układ pokarmowy, dodatkowo mocno oczyszcza i detoksykuje organizm, spowalniając proces starzenia. Szałwię najlepiej pić dwa razy w ciągu dnia, rano i wieczorem.

Herbatka z kopru włoskiego

Koper włoski, inaczej fenkuł, to gatunek dwuletniej rośliny zaliczany do rodziny selerowatych. Koper występuje dziko w krajach śródziemnomorskich, Pakistanie czy Iranie, ale także w Australii, Meksyku i USA. Uprawiany jest natomiast na całym świecie, również w Polsce, głównie przez wzgląd na swoje prozdrowotne właściwości. 

Owoce kopru używane są jako środek wykrztuśny i pobudzający błony śluzowe dróg oddechowych, działają także przeciwzapalnie. Koper słynie jednak głównie ze zbawiennego wpływu na układ pokarmowy, a lista jego zalet jest bardzo długa: 

  • ma działanie rozkurczające na mięśnie gładkie układu pokarmowego, redukuje skurcze 
  • pomaga w redukcji zwłóknienia wątroby 
  • działa przeciwbólowo
  • ułatwia trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych i jelitowych
  • działa żółciopędnie
  • leczy refluks 
  • likwiduje wzdęcia i działa wiatropędnie
  • łagodzi skurcze jelit
  • chroni ściany żołądka. 

Herbatkę z kopru włoskiego znajdziemy w aptece i większości sklepów zielarskich, ale możemy przygotować ją także w domu. W tym celu należy zalać łyżeczkę ziaren kopru jednym litrem zimnej wody i podgrzewać w garnku aż do momentu wrzenia. Następnie domową herbatkę odstawiamy na około 3-5 minut, odcedzamy i pijemy przed posiłkiem. 

Herbata z ostropestu plamistego

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, której najcenniejszą częścią są niewielkie, ciemnobrązowe, lekko błyszczące nasiona. Znajd … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMa płacić alimenty, choć nie wie, czy jest ojcem. Skarga nadzwyczajna
Następny artykułNajgorszy błąd z tulipanami. Przestaną kwitnąć