A A+ A++

Jak informuje gdańska uczelnia, dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej zajmuje się badaniami dotyczącymi celulozy bakteryjnej od kilku lat.

– W ramach realizowanego projektu pn. “Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes”, który finansowany jest w ramach IDUB (program “Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza” – wyj. PAP), naukowczyni pracuje nad rozwiązaniami pozwalającymi na używanie tego polimeru jako głównego składnika wegańskich wędlin. Pracę w projekcie rozpoczęła od oceny składu i wartości odżywczych grupy produktów zaliczanych do wegańskich wędlin i kiełbas, które są powszechnie dostępne dla konsumentów – przekazano w komunikacie.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOrban: Nie uważam Putina za zbrodniarza wojennego
Następny artykułNintendo będzie walczyć ze spekulantami przy okazji premiery nowej konsoli