A A+ A++

Po świętach lodówki pękają w szwach. A nadmiar pokarmów trafia na śmietnik. Nie musi tak być. Wystarczy, że to co jeszcze nadaje si do spożycia, przyniesiemy do jadłodzielni.

Marnowanie żywności w Polsce to duży problem. Z danych Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności wynika, że rocznie na śmietnik trafia 5 mln ton artykułów spożywczych.

Wyrzucanie żywności do kosza na śmiecie często praktykowane jest po świętach. Bo tak już jest w naszej polskiej tradycji, że święta, czy to Bożego Narodzenia czy Wielkanocy spędzamy zazwyczaj przy suto zastawionych stołach.

Nie wyrzucajmy żywności. Pamiętajmy, że możemy się podzielić z potrzebującymi. Wystarczy, że to co jeszcze nadaje się do spożycia, przyniesiemy do specjalnej lodówki. Przypominamy, że taka od ponad miesiąca znajduje się przy budynku starje plebanii na terenie parafii Miłosierdzia Bożego w Ostrowcu Świętokrzyskim. 

 



 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzłonek RPP: Stopy będą rosły. Nie możemy sobie nakładać żadnych limitów
Następny artykułLubelskie Dni Kultury Studenckiej 2022 nie odbędą się w maju: Juwenalia, Kozienalia, Medykalia, Feliniada