A A+ A++

Poszliśmy tam z zamiarem wykradzenia przepisu na najlepszy spód do pizzy. Trochę się powiodło, pizzerman Santo dał się namówić, ale swoich tajemnic nie zdradzał. Oto co z tego wynikło.

Oczywiście zaczynamy od dobrego rodzaju mąki, drożdży, soli i wody – mówi Santo Salvatore Bascer. – Można robić dwa rodzaje pizzy – pizzę komercyjną albo pizzę bardzo dobrej jakości. Proporcje mąki to oczywiście sekret. Używam do ciasta 4, 5 rodzajów mąki. Używamy przede wszystkim mąki typu 00, białej maki, do tego można używać mąki z wielu rodzajów ziaren, my przede wszystkim używamy mąki żytniej. Klasyczny przepis to na kilogram mąki ok. pół litra wody. Oczywiście ilość wody zależy od tego, jak wchłania ją mąka. Do tego 5 gramów drożdży i 25 gramów soli.
Santo stara się robić ciasto o niskim indeksie glikemicznym. Mąka nie jest wybielana chemicznie i nie ma konserwantów. Wykorzystywana jest mąka polska i włoska. Wytwarzanie ciasta zaczynamy od napowietrzania mąki, co jest bardzo ważne dla ciasta.
Tę tajemną wiedzę tłumaczyła dla nas prowadząca pizzerię Ewelina Ganobis.

Wyśmienity spód to połowa sukcesu. Równie ważne jest to, co na ów spód wędruje. W Międzynarodowym Dniu Pizzy przygotowano w Mattarello dwie nowinki.
– Stawiamy na pizze z południowych Włoch – Ewelina Ganobis – w związku z tym, że Santo jest południowym Włochem. Mamy w naszym menu dwie pizze typowo z południowych Włoch, czyli pizza Vesuvio – pizza biała z brokułem neapolitańskim i kiełbaską włoską naszej produkcji, a druga propozycja to pizza sycylijska ze smażonym bakłażanem i z serem tartym ricotta salata.

Dodajmy, że przepis na wymienioną kiełbaskę jest ściśle tajny. Dla złagodzenia waszego apetytu dodajmy też, że pizza nie należy do dań niskokalorycznych, pyszna owszem jest. Na liście 10 najdziwniejszych dodatków do pizzy na pierwszym miejscu podaje się mięso krokodyla, zaraz za nim wymienia się pieczone cykady. Co Wy na to?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspólne posiedzenie Komisji Rady Miejskiej (12,02)
Następny artykuł101 lat Marii Majchrzak z Królikowa