A A+ A++

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie funkcjonuje na rynku już od 107 lat. Z każdym rokiem firma umacnia swoją pozycję w branży i kraju, a produkty OSM podbijają serca kolejnych pokoleń Polaków. W parze idą również sukcesy w postaci licznych nagród, certyfikatów i wyróżnień.

– Marka Krasnystaw systematycznie klasyfikowana jest na wysokich pozycjach w rankingach najcenniejszych polskich marek. Przez lata przekonaliśmy się, że o jej sile stanowi przede wszystkim jakość naszych produktów. Dlatego też codziennie już od 107 lat dokładamy starań, aby tę jakość utrzymać na najwyższym poziomie – mówi Mirosław Fidecki, wiceprezes zarządu OSM Krasnystaw.

Początki działalności OSM sięgają 1913 roku. 3 maja została uruchomiona spółdzielnia pod nazwą Stowarzyszenie Mleczarskie w Krasnymstawie, którą tworzyło 75 osób. W ciągu pierwszego roku działalności dostawcy dostarczyli 112 727 litrów mleka, a nowo utworzony zakład wyrobił 4 586 kg masła. Spółdzielnia rozwijała się prężnie aż do czasów II wojny światowej. Mimo zawieruchy wojennej, zrzeszała 2 050 członków, którzy dysponowali 2 090 krowami.

W latach pięćdziesiątych wszystkie spółdzielnie zostały upaństwowione, a 28 lipca 1957 roku zakład przyjął obecną nazwę – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie. W 1974 roku uruchomiono nowoczesną proszkownię mleka o zdolności przerobowej 400 tys. litrów mleka dziennie.

Lata osiemdziesiąte to czas unowocześnień. Oddano do użytku zakład miejski o zdolności przerobowej 240 tys. litrów mleka. Odbiór mleka odbywał się już nowoczesnymi tankowagami. Powstały też linie pasteryzująco-ważące, linia ciągłej produkcji masła oraz nowa twarożkarnia. W latach dziewięćdziesiątych pojawiła się galanteria produktów nabiałowych.

– OSM Krasnystaw to dzisiaj doświadczona przeszłością firma, która łączy tradycję z nowoczesnością, czerpiąc z darów natury. Od wielu pokoleń wyroby OSM Krasnystaw cieszą się niesłabnącą popularnością wśród Polaków i na rynkach zagranicznych. Świadczą o tym liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i znawców żywności – mówi wiceprezes Mirosław Fidecki. Zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób nie miało jeszcze okazji spróbować produktów OSM Krasnystaw. Dlatego dodaje, że doskonała pogoda i nadchodzące wielkimi krokami lato, to najlepszy moment, aby zachęcić Polaków do zakupu kefiru, zsiadłego mleka lub pysznej maślanki. Podkreśla, że wspomniane produkty mają aktywną mikroflorę i wysoką zawartość białka. Świetnie również gaszą pragnienie i orzeźwiają w upalne dni.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWirtualne bieganie z City Trail onTour
Następny artykułCzy można nie opracowywać raportu o stanie gminy