A A+ A++

Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni – smakowite menu, dobre  z natury dla małych i dużych smakoszy. 

Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Podbija podniebienia małych i dużych smakoszy. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Doskonale smakuje na  zimno i ciepło. Prosto, szybko, smacznie i efektownie, a do tego zdrowo i w zgodzie z naturą! Dzieci i dorośli lubią to! Smacznego!

Składniki:

300g buraków

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle

5 łyżek oliwy z oliwek Holle

1 łyżeczka soli

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki słonecznika i  dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą.  Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Smacznego!

Więcej o zdrowej diecie małych smakoszy na Holle.pl 

Echo Chorzowa, informacje, wiadomosci, aktualnosci

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZmiana organizacji ruchu na “węźle bełchatowskim”
Następny artykułKolumbia: kolejne samochody pancerne z USA dla armii