Potrzebujemy sporej miski, dużego gęstego sita, tarki i małego sitka. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane lub drobno miksujemy. Cebulę ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu, żeby sok do niego ściekał. Cukinię razem ze skórką trzemy na tarce o największych oczkach, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i delikatnie odciskamy.
Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie przekładamy ziemniaki z cukinią. Dodajemy pieprz, posiekany drobno koperek, chili, pieprz i sól do smaku.
Jajko roztrzepujemy z curry, przelewamy do warzyw mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę bezpośrednio przesianą z sitka. Całość mieszamy i małymi porcjami smażymy na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.
Żeby dokładnie sprawdzić smak placków, czy są wystarczająco słone i ostre, należy na próbę usmażyć jednego. Placki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Można podawać z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS