A A+ A++

Kawa z pastą tahini ma swoich zwolenników nie tylko wśród osób na diecie ketogenicznej. Wyróżnia się przyjemnym orzechowym smakiem i gęstą konsystencją. To doskonały dodatek na śniadanie dla osób odchudzających się, ale także dbających o swoje zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma pasta tahini i jak przygotować kawę z jej dodatkiem.

Pasta tahini – co to jest i jakie ma właściwości?

Tahini – pod tą tajemniczą nazwą kryje się bardzo odżywczy produkt pochodzący z Bliskiego Wschodu. Co to jest pasta tahini? Inaczej nazywana jest masłem sezamowym. Głównym i jedynym jej składnikiem są nasiona sezamu, które się praży, a następnie mieli na gładką masę. Tahini może być wykonana z łuskanych nasion sezamu lub nie – wówczas ma lekko goryczkowy smak.  

Pasta tahini składa się przede wszystkim z tłuszczów – 60 proc. i białka – 20 proc. Stanowi więc doskonały produkt dla osób na diecie ketogenicznej. Jest także ważnym źródłem składników pokarmowych dla wegan i wegetarian. Czy pasta tahini jest zdrowa? Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim nasionom sezamu, które: 

  • wspierają pracę układu krwionośnego, chroniąc go przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych, obniżając poziom cholesterolu i normując ciśnienie krwi; 
  • dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejszają stany zapalne i wykazują działanie protekcyjne względem nowotworów; 
  • duża zawartość witamin z grupy B i magnezu w paście tahini wspiera układ nerwowy i zwiększa koncentrację; 
  • zawierają dużą ilość błonnika, który poprawia trawienie i pomaga w odchudzaniu;  
  • regulują hormony. 

Pasta tahini jest także źródeł składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, manganu czy cynku i selenu. Już jedna łyżeczka dziennie pasty tahini może pomóc ci nie tylko schudnąć, ale także poczuć pozytywny wpływ na zdrowie.  

Do czego można dodać pastę tahini?

Pasta tahini jest produktem, który już od tysięcy lat jest bardzo dobrze znany na Bliskim Wschodzie. Dodawany jest do zup, sosów, dipów czy kanapek. Znajdziesz ją także w wielu przepisach kuchni japońskiej czy chińskiej. Do czego wykorzystać pastę tahini na co dzień? 

Spokojnie zastąpi ci masło do kanapek. Wzbogaci je o lekko orzechowy smak i doda wielu wartościowych składników. Szykujesz imprezę w domu dla przyjaciół? Pokrój w słupki warzywa i podaj tahini jako dip. Idealna i zdrowa przekąska gotowa! A może lubisz sałatki warzywne? Sos na bazie pasty tahini jest doskonałym dodatkiem do niemal każdej sałatki. Ostatnimi czasy coraz popularniejsza staje się także kawa z dodatkiem pasty tahini, która wypiera modną kawę kuloodporną.  

Pasta tahini do kawy – jak działa?

Kawa z dodatkiem pasty tahini jest bardzo dobrze znanym napojem w Grecji, gdzie przygotowuje się ją w specjalnym naczyniu – brice. W … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Bochni liczba porodów nie maleje
Następny artykułRekordowe moduły fotowoltaiczne. Takiej sprawności jeszcze nie było