A A+ A++

Polski Czerwony Krzyż wypełnia swoją misję w Stalowej Woli

30.06.2023

Już po raz drugi Polski Czerwony Krzyż dystrybuuje żywność dla najbardziej potrzebujących mieszkańców Stalowej Woli. Kilka tysięcy ton żywności i środków higienicznych jest wydawane w dawnej bramie nr 3 HSW przy ul. Kwiatkowskiego.  Oprócz standardowej pomocy realizowanej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, dodatkowo International Comimitte of the Red Cross (Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża) przekazuje paczki, które zawierają niezbędne artykuły higieniczne. Dzięki nowej lokalizacji, nieocenionej pomocy licznych wolontariuszy oraz usystematyzowaniu godzin wydawania pakietów pomocy skutecznie wyeliminowano chaos i kolejki, a pomoc trafia do potrzebujących bardzo sprawnie.   

Podkarpacki Oddział Polskiego Czerwonego Krzyża, który wygrał konkurs pn. „Wspieranie organizacji zajmujących się pozyskiwaniem i dystrybucją artykułów spożywczych. Zadanie z zakresu pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom i osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej”, otrzymał wsparcie finansowe Miasta Stalowej Woli na realizację tego zadania w wysokości 36 800 zł.  

„Od trzech dni nie jestem bezdomny, bo otrzymałem pomoc – miejsce w hotelu. Dla mnie każda forma pomocy jest ważna. Ciepłe posiłki otrzymuję w hotelu, a tutaj odbieram cukier, olej, mleko, konserwy, środki czystości, co bardzo mi się przyda. Tutaj jest lepsze miejsce niż poprzednie, bo jest bliżej, można dojechać autobusem albo rowerem i nie przeszkadzamy nikomu” – skomentował Pan Andrzej odbierający dary.  

Autobus przywiózł mnie pod same drzwi i zaraz nim wrócę do domu. W końcu nie muszę się martwić jak zabrać się z pomocą, którą dostanę ani prosić kogoś o pomoc. Drugi raz odbieram już tutaj żywność i jestem zaskoczony jak te Panie są miłe i pomocne” – powiedział Pan Jan.  

„Co tutaj Państwo dają, to wszystko się przyda. Olej czy makaron – wszystko jest do spożycia i za wszystko trzeba być wdzięcznym” – dodała Pani Mirosława.  

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej. Zestaw na Podprogram 2021 Plus obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 9,2 kg, w tym: powidła śliwkowe – 0,3 kg, makaron jajeczny świderki – 2 kg, mleko UHT- 21, szynka wieprzowa mielona – 0,9 kg, cukier biały – 2 kg oraz olej rzepakowy. 

„Jesteśmy bardzo wdzięczni władzom miasta Stalowej Woli za pomoc, która ułatwiła nam prowadzenie naszej statutowej działalności. Dzięki wspaniałym wolontariuszom i pracownikom Zarządu Podkarpackiego Polskiego Czerwonego Krzyża możemy wypełniać naszą misję. Cieszymy się, że dzięki pakietom przekazanym przez Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża możemy wspomóc naszych beneficjentów także środkami czystości. Lokalizacja naszego punktu bardzo podoba się wszystkim. Duży parking, bliskość przystanku autobusowego czy stacji rowerów miejskich stwarzają nam wielki komfort pracy. Duży plac manewrowy dla ciężarówek, które przywożą dary oraz brak zabudowy mieszkalnej wokół są dodatkowymi atutami. W przyszłości w to miejsce, dawną bramę nr 3 HSW planujemy przenieść biuro naszego oddziału terenowego PCK w Stalowej Woli” – zaznaczyła Agata Kasprzycka z Polskiego Czerwonego Krzyża.  

Czerwony Krzyż wyda żywność przygotowaną dla 228 beneficjentów zakwalifikowanych do Programu przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Stalowej Woli. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2021 Plus. Ponadto z otrzymanych w programie środków PCK przeznaczy 18 000 zł na zakup paczek mikołajkowych dla dzieci i seniorów objętych pomocą. Mikołajki odbędą się w obecnym punkcie wydawania żywności. 

 

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCeluloza bakteryjna w wegańskich wędlinach. Celem prac jest produkt smaczny, z zawartością białka dorównującą tradycyjnym wyrobom
Następny artykułVasina zostaje w PlusLidze, zasilił GKS