A A+ A++



Spożywanie dwóch owoców kiwi dziennie przynosi ulgę w zaparciach – informuje „The American Journal of Gastroenterology”. FGID, czyli zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego są powszechne i kłopotliwe.

Zobacz również:

Naturalne sposoby na zaparcia

Naturalne sposoby na zaparcia

Pacjenci z FGID mogą mieć wiele objawów, w tym wzdęcia i ból brzucha. Do rozwoju objawów czynnościowych ze strony przewodu pokarmowego przyczynia się wiele czynników, w tym wiek, dieta, styl życia, leki, zaburzony skład flory jelitowej, zwiększona przepuszczalność ściany jelita, stany zapalne oraz współistniejące problemy psychiczne, takie jak lęk i depresja.

Środki przeczyszczające – zmiękczające stolec, stymulanty okrężnicy i środki wypełniające, są powszechnie przepisywane, skutecznie zwiększają częstość wypróżnień i sprawiają, że stolec staje się bardziej miękki w konsystencji, ale nie są powszechnie tolerowane przez pacjentów. Tym większe zainteresowanie naturalnymi metodami.

Zobacz również:

Problemy z przewodem pokarmowym. Kiedy pójść do lekarza?

Problemy z przewodem pokarmowym. Kiedy pójść do lekarza?

W randomizowanym kontrolowanym badaniu przeprowadzonym we Włoszech, Japonii i Nowej Zelandii dotyczącym osób cierpiących na zaparcia autorzy oceniali skuteczność spożywania dwóch owoców kiwi dziennie w porównaniu z innym naturalnym środkiem – psyllium (błonnikiem pochodzącym z babki jajowatej, w ilości 7,5 grama dziennie). W obydwu przypadkach podawanie środka przeciw zaparciom trwało 4 tygodnie, po czym przerywano je na cztery tygodnie i podawano drugi środek przez kolejne cztery tygodnie.

Jak się okazało, u osób spożywających kiwi znacznie poprawiła się konsystencja stolca, mniejsze były problemy z zaparciami, niestrawnością i refluksem oraz bólami brzucha. Zarówno psyllium, jak i kiwi skutecznie zmniejszały objawy zespołu nadwrażliwego jelita z zaparciami (IBS-C), ale tylko owoce kiwi wykazywały poprawę w zaparciach czynnościowych (FC) i FC + IBS-C. Spożywanie owoców kiwi wiązało się ze znacznie lepszymi wynikami niż psyllium w zakresie konsystencji stolca i potrzebnego wysiłku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułВолинська лікарня повернула пацієнту 37 тис. грн за лікування інсульту
Następny artykułNiepołomice wykorzystują coraz więcej słonecznej energii