A A+ A++

Kasza manna, czyli grysik, kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Podajemy przepis na deser z kremem grysikowym i owocami, który zasmakuje nie tylko dzieciom.

SKŁADNIKI:

• ok. 170 g ulubionych herbatników (użyłam tych w polewie czekoladowej)
• 1 litr mleka
• 200 g masła
• 150 g cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
• 1 szklanka kaszy manny
• pół tabliczki startej białej czekolady
• 400-500 g świeżych owoców (użyłam porzeczek i borówek amerykańskich)
• 2 opakowania galaretki na 500 ml wody każda (użyłam galaretek o smaku owoców leśnych)

WYKONANIE:

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Owoce odszypułkować. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim, przycinając je w razie potrzeby.
W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego mleka dodać szklankę kaszy manny, wymieszać i zagotować. Gotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, cały czas mieszając. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. Wyłożyć owoce i posypać je białą czekoladą. Ciasto grysikowe odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie, zalać tężejącą galaretką.

Czy wiesz, że…
Kasza manna to źródło witamin z grupy B. Zawiera tiaminę (B1), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) i kwas foliowy (B9), ryboflawinę (B2) i kwas pantotenowy (B5). Grysik warto jeść ze względu na stosunkowo wysoką zawartość fosforu, żelaza, miedzi i cynku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKwalifikacja wojskowa w powiecie puławskim
Następny artykułZ perspektywy: Nieudana szarża w Ciężkowicach