A A+ A++
bacowie, bacowka, fot adam brzoza,

Czy oscypki kąpie się w rosole? Do czego baca używa weruli? Co to takiego oscypiorka, klog czy puciera? Przedstawiamy krótki słownik bacy.

Szukasz prawdziwego oscypka koniecznie odwiedź bacówkę. To miejsce, gdzie poczujesz prawdziwy klimat i kulturę Podhala, spróbujesz regionalnych przysmaków i zachwycisz się przepięknymi widokami. Tylko tu usłyszysz niezwykłe historie związane z życiem na hali, ale jak zrozumieć niektóre słowa i zwroty, które usłyszysz na szałasie? Mamy dla Ciebie małą ściągę …

bacowie, bacowka, fot adam brzoza,

Słownik bacy

Bacówka – to nic innego jak drewniany szałas stawiany na halach, w którym w okresie wypasu owiec przebywa baca z juhasami.

Bunc, bundz – ser z mleka owczego przypominający nieco mozzarellę otrzymuje się w początkowej fazie wytwarzania oscypków. Uwaga, najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec!

Bryndza – to podpuszczkowy ser owczy, który powstaje z kwaśnego i dojrzałego bundzu rozdrobnionego i mocno posolonego. Podhalańska bryndza ma unijny certyfikat.

Gołka – tradycyjny ser krowi, który przygotowywany jest podobnie do oscypka.

Koleba, koliba, kolyba – schronienie dla pasterzy owiec z otwartym paleniskiem, z którego dym wydobywa się bezpośrednio przez szczeliny między belki z bali.

Klog – to nazwa podpuszczki dodawanej do góralskiego sera – kiedyś pozyskiwało się go z żołądków cielęcych.

bacowie, bacowka, fot adam brzoza,

Oscypek — tradycyjny wędzony ser z mleka owczego produkowanego na Podhalu. Prawdziwy oscypek ma kształt dwustronnego stożka, waży 60 -80 dekagramów i dodatkowo jest zdobiony charakterystycznymi wzorami. Piękne góralskie wzory są wyjątkowym znakiem rozpoznawczym dla każdego bacy.

Oscypiorka — drewniana forma służąca do wyrabiania oscypka z charakterystycznym dla każdego regionu wzorkiem.

Puciera – drewniane naczynie, do którego zlewa się  mleko podczas produkcji oscypka.

Parzenica — haftowane zdobienie męskich spodni.

Werula — drewniana trzepaczka do bełtania ściętego mleka, tak zwanego skrzepu

Rosół — mieszanka wody z solą, w której całą noc kąpią się oscypki by nabrały odpowiedniego smaku.

Redykołki — małe fikuśne serki, dawniej rozdawane były za darmo, bacowie częstowali  nimi przybywających do bacówki gazdów, czyli właścicieli owiec, a także chętnie dawali do spróbowania  turystom, którzy trafili w miejsce wypasu owiec.

Saty — kwadratowe białe płótna, służące do cedzenia mleka;

Żętyca, żentyca, zyntyca — serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu.

bacowie, bacowka, fot adam brzoza,
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZwyciężył Orzeł Biały – rekonstrukcja Bitwy pod Sędziejowicami 1863 r.
Następny artykułMSZ wzywa ambasadora Ukrainy ws. wypowiedziami tamtejszych władz