A A+ A++

Rola białka w organizmie. Dlaczego jego spożywanie jest tak istotne?

Zdrowa i zbilansowana dieta to nie tylko witaminy i minerały, ale także białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany. Jednym z ważniejszych składników, o który szczególnie musimy zadbać w diecie, jest białko. Ten odżywczy makroskładnik, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w naszym ciele.

Białka w organizmie pełnią najróżniejsze funkcje:

  • są składnikiem krwi, limfy, hormonów i enzymów,

  • zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm nie potrafi wytworzyć, a są mu niezbędne do obsługi procesów życiowych,

  • wspierają odporność, ponieważ wchodzą w skład ciał odpornościowych,

  • utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych,

  • są nośnikiem licznych witamin i składników mineralnych,

  • biorą udział w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi.

Utrzymanie prawidłowego poziomu białka ma ogromne znaczenie dla przywrócenia i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, a także zdrowia układu hormonalnego.

Twaróg w codziennej diecie. Jakie substancje odżywcze zawiera?

Obok mięsa, które zawiera największe ilości białka, w codziennej diecie powinien znaleźć się również twaróg. Oprócz protein zawiera on również duże ilości:

Spożywając twaróg, dostarczamy naszemu organizmowi kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Działają one przeciwzapalnie i do tego przyczyniają się do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Twaróg odznacza się też niskim indeksem glikemicznym, a więc mogą po niego sięgać osoby z cukrzycą.

Twaróg to nie tylko składnik na sernik. Doskonale smakuje na kanapce lub w towarzystwie ziemniaków 123RF/PICSEL

Chudy, tłusty czy półtłusty? Ten twaróg jest najzdrowszy

Włączając twaróg do codziennej diety, musimy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu, która sprawia, że ser staje się bardzo kaloryczny. Przykładowo twaróg śmietankowy z uwagi na zawartość 16 proc. tłuszczu, w 100 g ma 220 kcal. Pamiętajmy też, że z serów tłustych powinny zrezygnować osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, a także wszyscy ci, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

Z drugiej strony należy też uważać, kupując twaróg chudy. Tłuszcz, jak powszechnie wiadomo, jest nośnikiem smaku. Po usunięciu go z produktu spożywczego trzeba w jakiś sposób podrasować jego smak. Producenci najczęściej używają do tego chemicznych dodatków do żywności, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Z tego powodu najrozsądniejszym wyborem są twarogi półtłuste z maksymalnie 3 poc. zawartością tłuszczu. Taki twaróg będzie miał około 133 kcal w 100 g. Jeśli nie do końca odpowiada nam smak takiego produktu, pamiętajmy, że twaróg możemy doprawić na najróżniejsze sposoby. Doskonale będzie smakował zarówno na słono z ziołami i rzodkiewką, jak i na słodko z owocami i miodem.

Jak powinna być dieta dla seniora?Newseria Lifestyle

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNiezwykłe zjawisko na niebie. Etna zaczęła puszczać pierścienie z dymu
Następny artykułŻyje samotnie. “Chciałabym się do kogoś przytulić”