A A+ A++

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego. Tym razem prezentuje przepisy na nadziewaną pierś z gęsi, rosół z gęsi, makaron orkiszowo-ziołowy, jarmuż duszony oraz topinambur po staropolsku.

Szósty film kulinarny pn. „Gęsina z dodatkiem ziół i roślin Beskidu Wyspowego”  przeniesie nas do miejscowości Dobra znajdującej się w centralnej części Beskidu Wyspowego, pomiędzy jego najwyższymi szczytami – Mogielica, Ćwilin, Jasień, Śnieżnica, Łopień oraz w dolinie rzeki Łososina. Tym razem film przybliży nam tradycje kulinarne dotyczące przyrządzania dań z gęsiny. 

„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.

Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych. 
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się:
Jakub Kasiński  – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.

PIERŚ Z GĘSI NADZIEWANA
4 szt pierś z gęsi
2 szt cebula
czosnek
1 jabłko
10 szt owoce dzikiej róży
6 szt suska sechlońska
500 ml domowe wino owocowe
dowolnie: bylica pospolita, bylica boże drzewko, mięta okrągłolistna
sól
nadzienie:
1/2 szt jabłko
8 szt suska sechlońska (śliwka suszona wędzona)
12 szt owoc jarzębiny w syropie
2 ząbki czosnku
1 łyżka ocet jabłkowy
dowolnie: kilka liści czosnaczka pospolitego  i bylicy pospolitej

ROSÓŁ Z GĘSI
1kg gęsina
2l woda źródlana
30 ml ocet jabłkowy
2 szt marchew
2 szt pietruszka
1 szt seler
1 szt por
1 szt cebula opalona
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziarno, liść laurowy, ziele angielskie
opcjonalnie: bylica boże drzewko, bylica pospolita, bluszczyk kurdybanek,  macierzanka piaskowa, kwiat nagietka lekarskiego

MAKARON ORKISZOWO – ZIOŁOWY
300g mąka orkiszowa
2 szt jajko
kilka łyżek gorącego rosołu lub wody
200g świeżych  sezonowych  ziół np.: ostrożeń warzywny, podagrycznik pospolity, bluszczyk kurdybanek, chrzan pospolity
sól -szczypta
5g masło

JARMUŻ DUSZONY
400g jarmuż
4 ząbki czosnek
100 ml śmietanka 18%
80g masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku

TOPINAMBUR PO STAROPOLSKU
400g słonecznik bulwiasty -bulwy
70g masło
50g bułka tarta
sól-szczypta


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAfera eterowa: w Częstochowie odurzało się 80 proc. uczniów
Następny artykułPIŁKARSKA GALA NIKE: Ogromne wyróżnienie dla Cosmosu Nowotaniec (FOTO)