Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego. Tym razem prezentuje przepisy na nadziewaną pierś z gęsi, rosół z gęsi, makaron orkiszowo-ziołowy, jarmuż duszony oraz topinambur po staropolsku.
Szósty film kulinarny pn. „Gęsina z dodatkiem ziół i roślin Beskidu Wyspowego” przeniesie nas do miejscowości Dobra znajdującej się w centralnej części Beskidu Wyspowego, pomiędzy jego najwyższymi szczytami – Mogielica, Ćwilin, Jasień, Śnieżnica, Łopień oraz w dolinie rzeki Łososina. Tym razem film przybliży nam tradycje kulinarne dotyczące przyrządzania dań z gęsiny.
„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.
Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych.
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się:
Jakub Kasiński – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.
PIERŚ Z GĘSI NADZIEWANA
4 szt pierś z gęsi
2 szt cebula
czosnek
1 jabłko
10 szt owoce dzikiej róży
6 szt suska sechlońska
500 ml domowe wino owocowe
dowolnie: bylica pospolita, bylica boże drzewko, mięta okrągłolistna
sól
nadzienie:
1/2 szt jabłko
8 szt suska sechlońska (śliwka suszona wędzona)
12 szt owoc jarzębiny w syropie
2 ząbki czosnku
1 łyżka ocet jabłkowy
dowolnie: kilka liści czosnaczka pospolitego i bylicy pospolitej
ROSÓŁ Z GĘSI
1kg gęsina
2l woda źródlana
30 ml ocet jabłkowy
2 szt marchew
2 szt pietruszka
1 szt seler
1 szt por
1 szt cebula opalona
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziarno, liść laurowy, ziele angielskie
opcjonalnie: bylica boże drzewko, bylica pospolita, bluszczyk kurdybanek, macierzanka piaskowa, kwiat nagietka lekarskiego
MAKARON ORKISZOWO – ZIOŁOWY
300g mąka orkiszowa
2 szt jajko
kilka łyżek gorącego rosołu lub wody
200g świeżych sezonowych ziół np.: ostrożeń warzywny, podagrycznik pospolity, bluszczyk kurdybanek, chrzan pospolity
sól -szczypta
5g masło
JARMUŻ DUSZONY
400g jarmuż
4 ząbki czosnek
100 ml śmietanka 18%
80g masło
sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
TOPINAMBUR PO STAROPOLSKU
400g słonecznik bulwiasty -bulwy
70g masło
50g bułka tarta
sól-szczypta
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS