A A+ A++

Odświeżający smak, bogactwo składników odżywczych i liczne korzyści zdrowotne sprawiają, że po soki jabłkowe tłoczone można sięgać tak często, jak po same jabłka. W tym artykule przyjrzymy się głównym powodom, dla których warto włączyć ten produkt do swojego jadłospisu. Dowiesz się także, jak wybrać najlepszy jakościowo sok.

Sok jabłkowy – tłoczony czy z kartonu?

Producenci soków zdają sobie sprawę z wysokiej świadomości panującej wśród konsumentów, którzy chcą wybierać wyroby jak najwyższej jakości. Dlatego coraz więcej produktów dostępnych na rynku nie zawiera cukru ani konserwantów. Warto jednak znać różnicę pomiędzy popularnymi sokami jabłkowymi z kartonu a tymi wytłoczonymi bezpośrednio z jabłek. Ten pierwszy produkt powstaje najczęściej z przetworzonego koncentratu, który został rozcieńczony wodą, wyklarowany i pasteryzowany w wysokiej temperaturze. Soki jabłkowe tłoczone powstają z całych owoców, które selekcjonuje się, umieszcza w tłoczni, która wyciska z nich sok. Wydobyty płyn jest później delikatne filtrowany i pasteryzowany w niskiej temperaturze. Wszystko po to, by zachował jak najwięcej witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Dzięki temu posiada także silny aromat, taki sam, jak w prawdziwym owocu.

Główne powody, dla których warto sięgać regularnie po tłoczone soki jabłkowe, to:

Bogactwo witamin i minerałów

Sok jabłkowy tłoczony, o ile nie został przetworzony w wysokiej temperaturze, dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jest szczególnie bogaty w witaminę C, ważną dla wzmocnienia układu odpornościowego, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wspomagania procesów regeneracyjnych. Ponadto sok jabłkowy zawiera witaminę A, K, witaminy z grupy B oraz minerały: potas, magnez i żelazo.

Wspomaganie trawienia

Błonnik zawarty w jabłkach pomaga w poprawie funkcjonowania układu trawiennego. Spożywanie go w takich produktach jak tłoczone soki jabłkowe, może łagodzić problemy z zaparciami, ponieważ błonnik stymuluje perystaltykę jelit, ułatwiając przesuwanie się pokarmu. Jednocześnie pomaga on w regulacji poziomu cholesterolu poprzez wiązanie nadmiaru tego związku i łatwiejsze wydalanie z organizmu.

Właściwości antyoksydacyjne

Jabłka zawierają naturalne antyoksydanty, m.in. polifenole, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Działanie antyoksydacyjne polega na zapobieganiu procesom starzenia się organizmu oraz zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Źródło energii

Jabłka są doskonałym źródłem naturalnych węglowodanów. Spożywanie tłoczonego soku jabłkowego może pomóc w dostarczeniu organizmowi potrzebnych kalorii i poprawie ogólnej wydolności. To szczególnie ważne dla osób prowadzących aktywny tryb życia lub potrzebujących szybkiej regeneracji.

Nawodnienie organizmu

Wiele codziennych dolegliwości, takich jak np. przemęczenie czy złe samopoczucie, może wynikać z odwodnienia. Pijemy zbyt małe ilości płynów i unikamy wody, bo nie jest ona atrakcyjna smakowo. Mimo to powinna stanowić podstawę naszej płynnej diety. Jeśli nie jesteśmy w stanie wypić dwóch litrów wody dziennie, możemy uzupełniać płyny ziołowymi naparami czy dobrej jakości tłoczonym sokiem jabłkowym.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki/owocowe/jablko/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTragiczny finał poszukiwań w Mostkach. Sądecczyzna żegna ofiary „dzikich stawów”
Następny artykułChelsea pozyskała Romeo Lavię. Kontuzja kapitana “The Blues”