A A+ A++

KGW z Białej w gminie Rząśnia pierwsze w konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”, który odbył się miniony weekend w miejscowości Lgota Wielka. Był to pierwszy etap konkursu kulinarnego, w którym rywalizowało 16 kół z powiatów pajęczańskiego i radomszczańskiego. W konkursie tym najbardziej jurorom do gustu przypała polewka przygotowana przez Ewelinę Sudak, przewodniczącą KGW z Białej.

My wystawiałyśmy, jako jedno z dwóch kół, zupę. Była to zwykła polewka na maślance. Jest to zsiadłe mleko, ogrzewane, zaklepane śmietaną z odrobiną mąki, podawane z uklepanymi ziemniakami, okraszone masłem, z pajdą chleba też z masełkiem. Fajna, lekkostrawna potrawa staropolska. Mało kto już dzisiaj serwuje taką zupę. Babcie to gotowały, a w obecnych czasach młodzież je raczej nowocześnie. To jest szybkie, tanie i pożywne danie. Osobiście gotowałam tę zupę, a nauczyła mnie babcia, później mama gotowała tę zupę w domu i podawała w czasie postu, bo to zupa bez mięsa. Nie spodziewałyśmy się takiego sukcesu, bo dań było do wyboru i koloru. Dziewczyny pięknie się prezentowały i swoje dania, a my skromnie i nie liczyłyśmy na żaden sukces. Tym bardziej nas to cieszy – mówi Ewelina Sudak.


Koło Gospodyń Wiejskich w Białej powalczy teraz w drugim etapie konkursu, który odbędzie się 27 sierpnia w Skierniewicach.

Trzymamy kciuki!

Fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPożary w Europie! Wybuchy min w Chorwacji
Następny artykułUdogodnienia komunikacyjne na koncerty Rammstein i OFF Festival