A A+ A++

16 października 2020 roku na długo pozostanie w pamięci uczniów zerówki ze Szkoły Podstawowej im. Leśników Polskich w Galinach. Tego dnia dzieci wraz z wychowawczynią obchodziły Światowy Dzień Chleba.

Historia chleba sięga czasów starożytnych, jednak jego forma różni się nieco od znanego nam obecnie pieczywa.

W Gminnej Bibliotece Publicznej w Galinach dzieci poznały genezę powstania tego wypieku oraz sposób jego przygotowania. Następnie poznaną wiedzę uczniowie postanowili wykorzystać w praktyce. Z rąk dzieci powstały przeróżne rodzaje chleba z wszelkimi dodatkami. Była to nie lada zabawa.

Uczniowie postanowili pójść za ciosem i prócz chleba przygotować również bułeczki, które rumieniły się w specjalnym piecu. Wychowankowie dumni ze swoich wypieków kosztowali je później z masłem, miodem oraz dżemem.

Każde z dzieci podwójnie doceniło smak pieczywa z racji włożonej przez nich pracy. Ten wspaniały dzień nie odbyłby się, gdyby nie pomoc Piekarni w Galinach oraz Pani Anny Szwed z Gminnej Biblioteki Publicznej w Galinach za którą serdecznie dziękujemy.

Jolanta Topczyłko

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł​Cracovia – Jagiellonia w 9. kolejce Ekstraklasy. Zapowiedź meczu
Następny artykułZnaleziony Franek musiał trafić do Domu Dziecka. W Sosnowcu jest tylko jedno pogotowie rodzinne