A A+ A++

Dzisiaj przypada tłusty czwartek. Warto więc z tej okazji wypróbować sprawdzonej receptury na pyszne faworki, zwane również chrustem.

Faworki już gotowe

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

FAWORKI (chrust)

Składniki

  • 20 dkg mąki
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie

Zagnieść ciasto ze wszystkich wymienionych wyżej składników. Wyrobione ciasto rozwałkować nastepnie na cienki placek. Poem wyciąć paski i w każdym z nich zrobić nacięcie. Przewlec końcówkę paska przez nacięcie tak, aby uformować faworek.

Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu lub oleju na kolor rumiany (około minuty na każdą stronę). Po usmażeniu przełożyć je na talerz i posypać cukrem pudrem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOSTRZEŻENIA METEOROLOGICZNE ZBIORCZO NR 35
Następny artykułOpenAI wprowadza zmiany do generatora obrazów DALL-E 3. Sztuczne grafiki będą teraz łatwe do zidentyfikowania