Czego spróbować w Zakopanem?
1. Kwaśnica– aromatyczna zupa z kiszonej kapusty, która jak podkreślał ks. Józef Tischner „krzywi gębę a prostuje rozum”, to prawdziwy rarytas dla osób, które lubią kwaśne i mocne smaki. Sekretem dobrej kwaśnicy jest pyszne wędzone żeberko, bez wątpienia młode ziemniaki, czosnek i przyprawy … czego chcieć więcej? Niezapomnianego widoku na Tatry oraz moskoli …
2. Moskale — absolutnie to najlepsze na świecie placki z ziemniaków od wieków królujące w kuchni podhalańskiej. Piecze się je na blasze lub patelni a podaje z masłem czosnkowym, bryndzą, sosem grzybowym lub gulaszem. Moskale to placki po góralsku, które zachwycą każdego smakosza. Z naciskiem — NIE CZEKAJ, koniecznie zamów!
Z jakiego jedzenia słynie Podhale?
3. Bryjka — zastanawiasz się co na śniadanie w Zakopanem? W górach oczywiście przed laty królowała gęsta zupa z mąki razowej, o której górale śpiewali: „Kie se bryjki poje, popije zyntycy, do roboty krzepki i figlów mu sie kce”. Choć niewiele restauracji w Zakopanem ma w karcie to regionalne danie … To przysmak, który warto spróbować, a podawany jest zazwyczaj z omastą-słoniną lub masłem, czasami z mlekiem lub owsianką. Bryjka w niektórych regionach Podhala nazywana jest też kluską.
4.Pstrąg….wędzony, smażony lub pieczony — wybór należy do Ciebie! Z pajdą chleba i chrzanem a może z masłem i cytryną! Faktycznie, PYCHOTA!
Gdzie zjeść w Zakopanem? Polecane restauracje w stolicy Tatr …
5. Żurek — gęsta, aromatyczna, lekko kwaskowata zupa uwielbiana przez górali na bazie zakwasu żytniego, żeberek wędzonych, boczku, kiełbasy, chrzanu, jajek i majeranku. Podobno najlepszy można spróbować w Leśniczówce Resto Bar, gdzie przyrządzany jest na maślance a podawany z zmienniakami i oliwą z lubczyku.
6. Placek po zbójnicku — jaki jest najlepszy? Chrupiący i na Podhalu oczywiście z treściwym gulaszem z jagnięciny. To oczywiście propozycja na poskromienie dużego głodu. Restauracja Góralska Tradycja ten przepyszny przysmak podaje z mięsem z jelenia.
Co warto zjeść w Zakopanem?
7. Jagnięcina/ pierogi z jagnięciną/— to mięso charakterystyczne dla kuchni góralskiej, które obowiązkowo trzeba spróbować odwiedzając Podhale. Dlaczego? W wielu miejscach w regionie przepis na najlepszą jagnięcinę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
8. Oscypek z żurawiną — choć to nie jest danie główne a tradycyjna przekąska góralska, nie sposób ją pominąć pisząc o tym, co warto spróbować odwiedzając Podhale. Oscypek to wędzony ser owczy produkowany na bacówkach jest dumą górali i chronionym regionalnym produktem Unii Europejskiej. Ulubiony przysmak turystów podawany jest w wielu miejscach w Zakopanem na ciepło z dodatkiem żurawiny-PYCHOTA!
Gdzie zjeść w Zakopanem?
9. Hałuski — to przepyszne drobne podhalańskie kluski z ziemniaków, mąki i soli. Wyśmienicie smakują podawane ze skwarkami lub masłem. To idealny dodatek do mięs duszonych, sprawdza się także świetnie jako samodzielne danie.
TOP 10 – co zjeść w Zakopanem, kończy …
10. A po obiedzie wiadomo … deser i najlepsza kultowa szarlotka jak w tatrzańskim schronisku na Polanie Chochołowskiej. Dobrze wiemy, nic nie smakuje lepiej w górach jak ta odrobina słodkości … w połączeniu z gęstą, kwaśną śmietaną i jagodami z tatrzańskich lasów to góralskie niebo w gębie! Niewątpliwie doskonałą i niepowtarzalną przyprawą tej szarlotki są — przepiękne widoki!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS