Kto nie powinien objadać się arbuzami, a komu kategorycznie odradza się ich jedzenie? Mimo że te soczyste i orzeźwiające owoce są bardzo zdrowe, nie każdy może po nie sięgać. Przeciwwskazania tyczą się pewnych grup osób. Sprawdź, czy do nich należysz.
Arbuzy to jedne z najchętniej zjadanych w okresie letnim owoców. Są słodkie, soczyste, a przy tym świetnie gaszą pragnienie i przynoszą orzeźwienie w upalne dni. Ich miąższ zawiera około 92 proc. wody i 6 proc. cukru, a pozostałą część stanowią składniki takie jak:
- witaminy (A, E, B)
- minerały (wapń, potas, miedź, żelazo, cynk)
- białko
- błonnik
- larotenoidy
- likopen
- luteina
- zeaksantyny
- kryptoksantyny
Za sprawą tych składników arbuzy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości:
- działają przeciwzapalnie
- neutralizują wolne rodniki
- pozytywnie oddziałują na serce, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy
- chronią komórki przed uszkodzeniami i przeciwdziałają nowotworom
- wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu
Ponadto arbuzy są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące. Często więc są traktowane jak alternatywa słodyczy dla osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów. Okazuje się, że istnieją niestety pewne przeciwwskazania co do jedzenia tych owoców. Zdarzają się one rzadko, ale jednak. Kto zatem nie powinien sięgać po arbuzy?
Zobacz też: Jak rozpoznać słodkiego arbuza? Zwróć uwagę na ten szczegół
Na przestrzeni lat ustalono, że po arbuzy w dużych ilościach nie powinny sięgać osoby, które:
- mają problemy z nerkami
- ze względów zdrowotnych, muszą ograniczać potas w diecie
- pijące regularnie alkohol
Arbuzy podobnie jak inne owoce bogate w potas – np. czereśnie czy truskawki nie powinny być jedzone (szczególnie w dużych ilościach) przez osoby będące na diecie ubogopotasowej. W 100 g tych owoców znajduje się około 112 mg tego pierwiastka, a biorąc pod uwagę fakt, że arbuza spożywa się zazwyczaj w większych ilościach, ustalono takie przeciwwskazanie.
To samo tyczy się osób borykających się z niewydolnością nerek w różnym stadium – niektórym zaleca się im przyjmowanie ograniczonej ilości płynów, aby nadmiernie nie obciążać już uszkodzonych organów. Spożycie kawałka arbuza o masie 250 g to jak wypicie około 225 ml wody – czyli niepełnej szklanki.
Ponadto jedzenia arbuzów w dużych ilościach odradza się osobom, które regularnie sięgają po alkohol. Napoje wyskokowe mogą wchodzić bowiem w interakcje z likopenem, co daje szkodliwe dla wątroby połączenie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS