A A+ A++

Kto nie powinien objadać się arbuzami, a komu kategorycznie odradza się ich jedzenie? Mimo że te soczyste i orzeźwiające owoce są bardzo zdrowe, nie każdy może po nie sięgać. Przeciwwskazania tyczą się pewnych grup osób. Sprawdź, czy do nich należysz.

Arbuz – właściwości

Arbuzy to jedne z najchętniej zjadanych w okresie letnim owoców. Są słodkie, soczyste, a przy tym świetnie gaszą pragnienie i przynoszą orzeźwienie w upalne dni. Ich miąższ zawiera około 92 proc. wody i 6 proc. cukru, a pozostałą część stanowią składniki takie jak:

  • witaminy (A, E, B)
  • minerały (wapń, potas, miedź, żelazo, cynk)
  • białko
  • błonnik
  • larotenoidy
  • likopen
  • luteina
  • zeaksantyny
  • kryptoksantyny

Za sprawą tych składników arbuzy wykazują wiele prozdrowotnych właściwości:

  • działają przeciwzapalnie
  • neutralizują wolne rodniki
  • pozytywnie oddziałują na serce, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy
  • chronią komórki przed uszkodzeniami i przeciwdziałają nowotworom
  • wspierają prawidłowe nawodnienie organizmu

Ponadto arbuzy są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące. Często więc są traktowane jak alternatywa słodyczy dla osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów. Okazuje się, że istnieją niestety pewne przeciwwskazania co do jedzenia tych owoców. Zdarzają się one rzadko, ale jednak. Kto zatem nie powinien sięgać po arbuzy?

Zobacz też: Jak rozpoznać słodkiego arbuza? Zwróć uwagę na ten szczegół

Arbuz – przeciwwskazania

Na przestrzeni lat ustalono, że po arbuzy w dużych ilościach nie powinny sięgać osoby, które:

  • mają problemy z nerkami 
  • ze względów zdrowotnych, muszą ograniczać potas w diecie
  • pijące regularnie alkohol

Arbuzy podobnie jak inne owoce bogate w potas – np. czereśnie czy truskawki nie powinny być jedzone (szczególnie w dużych ilościach) przez osoby będące na diecie ubogopotasowej. W 100 g tych owoców znajduje się około 112 mg tego pierwiastka, a biorąc pod uwagę fakt, że arbuza spożywa się zazwyczaj w większych ilościach, ustalono takie przeciwwskazanie.

To samo tyczy się osób borykających się z niewydolnością nerek w różnym stadium – niektórym zaleca się im przyjmowanie ograniczonej ilości płynów, aby nadmiernie nie obciążać już uszkodzonych organów. Spożycie kawałka arbuza o masie 250 g to jak wypicie około 225 ml wody – czyli niepełnej szklanki.

Ponadto jedzenia arbuzów w dużych ilościach odradza się osobom, które regularnie sięgają po alkohol. Napoje wyskokowe mogą wchodzić bowiem w interakcje z likopenem, co daje szkodliwe dla wątroby połączenie.

Uczulenie na arbuza – obja … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Bardzo mi na tym zależy”. Tusk zwrócił się do Polaków
Następny artykułЩо одягнути на зустріч випускників: чотири універсальні образи