A A+ A++

Najnowszy raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zawiera listę najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw. Specjaliście ds. żywienia są zdania, że mimo iż te związki kojarzą się z trującymi substancjami, w małych ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Warto jednak wiedzieć, jakich owoców powinno być nieco mniej w codziennej diecie oraz jak usunąć pozostałości pestycydów z powierzchni owoców i warzyw.

Jak szkodzą pestycydy?

Pestycydy to chemiczne środki ochrony roślin, które spożywane w niewielkich ilościach nie zagrażają zdrowiu człowieka. Ich kumulacja w organizmie przynosi jednak wiele niekorzystnych skutków. Gromadzenie się chemikaliów w przewodzie pokarmowym może z biegiem czasu powodować:

  • niektóre nowotwory
  • sprawiać problemy z utrzymaniem i prawidłowym rozwojem ciąży
  • zaburzać rozwój u dzieci
  • wpływać na zaburzenia układu rozrodczego, hormonalnego, odpornościowego i centralnego nerwowego

Światowa Organizacja Zdrowia podaje z kolei, że pestycydy są potencjalnie toksyczne dla innych organizmów, w tym ludzi, dlatego podczas spożywania produktów będących ich źródłem należy zachować szczególną ostrożność. Niekiedy mogą być nawet przyczyną śmierci w wyniku zatrucia. Niektóre starsze, niedopracowane w składzie pestycydy często bowiem latami zalegają w glebie oraz wodzie.  

Jak wynika z najnowszego raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, ślady pestycydów znajdują się w połowie dostępnych w Polsce produktów żywnościowych, dlatego ciężko jest zupełnie wyeliminować je z diety. Warto jednak wiedzieć, które owoce i warzywa są nimi w największym stopniu skażone i wybierać je rzadziej.

Czytaj również: Pestycydy na owocach i warzywach. Jak się ich szybko pozbyć?

W jakich warzywach znajduje się najwięcej pestycydów?

Na podstawie wyników badań przeprowadzone w Polsce przez Państwową Inspekcję Sanitarną w ramach urzędowej kontroli i monitoringu żywności wyodrębniono kilka gatunków warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami. Na liście znalazły się:

  • papryka (słodka i ostra)
  • jarmuż
  • szpinak
  • pomidor
  • seler

W jakich owocach znajduje się najwięcej pestycydów?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułПідписують снаряди «Герою слава» і б'ють по ворогу: ЗСУ показали, як воюють під Бахмутом (фото)
Następny artykułUS sanctions top Iranian officials over “serious” human rights abuses against women and girls in prisons