A A+ A++

Święta Wielkanocne za pasem. Czas pomyśleć o potrawach, które z tej okazji znajdą się na naszych stołach. Co wybrać? Z pomocą przychodzą gdyńskie restauracje i lokale gastronomiczne, które przygotowały bogatą ofertę cateringową. To nie tylko okazja, żeby wesprzeć lokalnych przedsiębiorców, ale też ciekawa propozycja dla tych, którzy chcieliby mieć więcej czasu dla siebie, przyjaciół i rodziny.

Lokale należące do Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni polecają się na święta. Wiele z nich przygotowało wielkanocną ofertę. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wśród propozycji są dania kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej, wegańskiej czy w duchu slow, a także desery.

Co przygotowali gdyńscy gastronomicy?

Bergamo

Restauracja „Bergamo”  przy ul. Świętojańskiej 23/4 oferuje święta w stylu włoskim.

Można tam zamówić m.in.: bruschettę z ricottą i pomidorkami, deskę antipasti czy cannoli.  

Pełną listę dań oraz ceny można znaleźć na stronie kulinarnagdynia.pl.

Borowa Ciotka

„Borowa ciotka” to rodzinna restauracja, która znajduje się przy al. Zwycięstwa 36/108. Oferuje kuchnię tradycyjną, kaszubską. Potrawy są przygotowywane z naturalnych i ekologicznych produktów.

Oferta cateringowa tego lokalu jest bardzo bogata. W menu są  m.in.: sałatka jarzynowa; śledź po kaszubsku; tymbaliki drobiowe i z łososia; jaja: w sosie tatarskim, faszerowane pieczarkami, z musem z suszonych pomidorów lub z tuńczykiem i oliwkami; żurek; barszcz biały; barszcz czerwony; pasztety; schaby; tarty słodkie i wytrawne; bigos wegański, ciasta czy różnego rodzaju pierogi.

Zamówienia można składać do 4 kwietnia. Szczegóły znajdują się na stronie borowaciotka.pl.

Wielkanocna tarta z jajkami, którą oferuje restauracja „Borowa ciotka” // fot. facebook.com/BorowaCiotkaGdynia

Atelier Smaku

Wegetarianom i weganom nie trzeba przedstawiać tego miejsca, które prowadzą Jola Słoma i Mirek Trymbulak. Jak co roku znani szefowie bezglutenowej kuchni wegańskiej przygotowali duży wybór świątecznych dań.

To m.in.: mazurek morelowo-sezamowy, nie-żurek z wędzonym tofu, bulion warzywny, nie-kaczka z jabłkami, pierogi z ciecierzycą i szpinakiem, sznycle ziemniaczane z sosem grzybowym, chleb ryżowy lub gryczany, kotlety soczewicowo-ryżowe, pasztet soczewicowo-grzybowy, chutney śliwkowy czy majonez kokosowo ziemniaczany.

Zamówienia można składać do 28 marca w sklepie internetowym www.sklep.ateliersmaku.pl lub do 2 kwietnia w Bistro & Delikatesach przy ul. Bytomskiej 36.

Cukiernia „Więcej”

Na świąteczne wypieki zamówienia zbiera cukiernia „Więcej” przy ul. Amona 1.

Miłośnicy słodkości mogą tam znaleźć m.in.: mazurki, serniki, roladę makową, pleśniaka z wiśnią i porzeczką, miodownik waniliowy czy napoleonki.

W ofercie są również zestaw podarunkowy „Box wielkanocny” oraz zestaw dla małych.

Zamówienia można składać mailowo: [email protected] lub telefonicznie: 579-050-772.

Szczegółowa oferta jest dostępna na stronie kulinarna gdynia.pl.

Mazurki oferowane przez cukiernię „Więcej” // fot. facebook.com/CukierniaWiecej
Mazurki oferowane przez cukiernię „Więcej” // fot. facebook.com/CukierniaWiecej

Zielony Rower

„Zielony Rower” przy al. Marsz. Piłsudskiego 32 oferuje zupy, mięsa, dania na zimno, smarowidła i pasty oraz ciasta.

W menu są m.in.: wielkanocna kremowa zupa chrzanowa, schab faszerowany suszoną śliwką, jajka faszerowane musem łososiowym lub szczypiorkowym, wielkanocne pasztety, rolada szpinakowa z kremowym serkiem i łososiem, sernik chałwowy i cytrynowy czy banoffee pie.

Zamówienia należy składać do 4 kwietnia – telefonicznie: 500-011-717 lub mailowo: [email protected].

Szczegółowe informacje na stronie kulinarna gdynia.pl.

Serwus Bistro

W ofercie cateringowej lokal przy al. Zwycięstwa 241/1 oferuje zupy, dania główne, przystawki oraz ciasta.

Co znalazło się wśród propozycji? M.in.: żurek, zupa chrzanowa, zupa z brukwią na gęsinie, biała kiełbasa duszona w cebuli karmelizowanej i tymianku, sałatka jarzynowa, jajka faszerowane musem z wędzonym łososiem, ćwikła z chrzanem, hummus z chrzanem, burakami i żurawiną, sernik pomarańczowy z bakaliami i polewą czekoladową, brownie czekoladowe z pistacjami czy pascha wielkanocna.

Zamówienia można składać do 2 kwietnia. Szczegółowe informacje znajdują się na facebookowym profilu restauracji.

Falla Gdynia

To restauracja przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 13. Serwuje dania wegetariańskie i wegańskie inspirowane kuchnią świata. Jakie potrawy proponuje na świąteczny stół?

W ofercie znalazły się m.in.: żurek, biała kiełbasa, nie-śledź w wegańskiej śmietanie, sałatka ziemniaczana z nie-boczkiem, smalec z fasoli, pasta bezjajeczna, wędzony pasztet z soczewicy ze śliwką, pasztet z białej fasoli z żurawiną, truflonez oraz ciasta.

Zamówienia są przyjmowane do 6 kwietnia – telefonicznie: 790 444 125 albo mailowo: [email protected].

Pełna oferta jest dostępna na facebookowym profilu restauracji.

Oberża 86

„Oberża 86” (ul. Starowiejska 30) to restauracja, która czerpie z kuchni kaszubskiej i francuskiej. Można tam znaleźć nieoczywiste połączenia smaków i ciekawe propozycje.

W wielkanocnej ofercie cateringowej lokalu znalazły się m.in.: pyzy z gęsiną, pierogi z bobem, pieczona perliczka z jabłkami i świeżym tymiankiem, poliki wołowe po burgundzku, żur staropolski z białą kiełbasą, majerankiem i suszonymi borowikami, rolada z kaczki z marmoladą z cebuli, roladki z wędzonego łososia z kremem chrzanowym, pstrąg w galarecie z pomarańczowym kawiorem. Dostępne są też farsze do jajek – z wędzonym łososiem lub borowikami.

Zamówienia można składać do 5 kwietnia – telefonicznie: 505-972-849 lub mailowo: catering@oberża86.pl.

Szczegółowe informacje i ceny znajdują się na facebookowym profilu restauracji.

Pierogi z bobem są serwowane przez restaurację „Oberża 86” // fot. facebook.com/oberza86
Pierogi z bobem są serwowane przez restaurację „Oberża 86” // fot. facebook.com/oberza86

Restauracja „Polonia”

To kultowe miejsce na mapie Gdyni (ul. Świętojańska 92) oferuje tradycyjne dania kuchni polskiej. Restauracja przygotowała bogatą ofertę garmażu wielkanocnego.

W menu są m.in.: łosoś lub pstrąg w galarecie, rolady, kaczka faszerowana, schab ze śliwką, karkówka w galarecie, dorsz po grecku, pasztet wieprzowy lub z królika, tatar z łososia, śledzie w oleju lub śmietanie, pierogi, kołduny, żurek z białą kiełbasą, indyk w sosie borowikowym, zrazy czy ćwikła z chrzanem.

Pełną ofertę, ceny i dane kontaktowe można znaleźć na facebookowym profilu restauracji.

Biały Królik

„Biały Królik” przy ul. Folwarcznej 2 łączy tradycję z nowoczesnymi trendami. Tak też jest w przypadku wielkanocnej oferty. Restauracja proponuje święta w duchu slow z autorską kuchnią i regionalną nutą.

To zaproszenie na świąteczny pobyt w Hotelu Quadrille i delektowanie się tamtejszą kuchnią. Pakiet wielkanocny obejmuje minimum 3 noclegi dla 2 osób między 6 a 11 kwietnia, bogate śniadania bufetowe – w tym uroczyste śniadanie wielkanocne, kolację degustacyjną złożoną z 5 dań, kolację w pubie, warsztaty relaksacyjne, peeling saunowy w łaźni parowej, nieograniczony dostęp do strefy wodnej.

Szczegóły na stronie kulinarnagdynia.pl oraz w hotelu.

Więcej informacji na temat wielkanocnej oferty cateringowej restauracji należących do Gdyńskiego Szlaku Kulinarnego można znaleźć na stronie internetowej kulinarnagdynia.pl.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCyfrowy papież oszukał internet, a takich sytuacji może być więcej
Następny artykułВ Нацбанке уже называют возможные сроки снижения учетной ставки