A A+ A++

Opublikowano dn. 21.12.2020

Jakie są najbardziej charakterystyczne potrawy wigilijne w regionie opoczyńskim i jak przygotować kapustę z grzybami? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w kolejnym odcinku z cyklu „Boże Narodzenie z Miejskim Domem Kultury”.

O tradycyjnym zastawieniu stołu opowiada Lucyna Wąsik, przewodnicząca Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Opoczno, która wspólnie z Jadwigą Wrzeszcz,przewodniczącą KGW w Janowie Karwickim i Iwoną Sroką, przewodniczącą KGWw Adamowie, prezentuje dania przygotowywane w opoczyńskich domach na wieczerzę wigilijną. Bohaterki odcinka dzielą się również przepisem na kapustę z grzybami.

Przypomnijmy, że seria krótkich filmów poruszających bożonarodzeniową tematykę ma stanowić pewnego rodzaju inspirację do zapoznania mieszkańców Opoczna i okolic z kulturowym dziedzictwem regionu oraz zwrócić uwagę na to, że na Ziemi Opoczyńskiej do Świąt podchodzono z dbałością o każdy detal.

Pomysłodawcami świątecznej serii są Katarzyna Kuleta i Piotr Kłodawski z Miejskiego Domu Kultury. Projekt realizowany był we współpracy z Kamillą Biniek-Kaczorowską, instruktor MDK. W przygotowaniach do kulinarnego odcinka wzięła również udział Ewa Czarnecka, świetlicowa Świetlicy Wiejskiej w Kruszewcu Kol., gdzie był on nagrywany.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSytuacja epidemiologiczna w siedleckich szpitalach
Następny artykułWitold Chwastyniak: Za dużo tego grania po koronawirusie