A A+ A++

Nalewki, czyli alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Najczęściej przygotowuje się je latem, by były gotowe na zimę – większość z nich działa bowiem napotnie, wzmacnia odporność, leczy przeziębienia i infekcje. Za najskuteczniejszą uważana jest nalewka z lipy – jak ją przygotować?

Nalewka lipowa

Nalewka z kwiatów lipy to znany już od wieków, babciny środek stosowany w celu łagodzenia różnych dolegliwości. Kwiatostan lipy wykazuje bowiem silne działanie przeciwzapalne, pobudza wydzielanie potu oraz działa uspokajająco i rozkurczowo na mięśnie gładkie niektórych narządów.

Lipa występuje w całej Europie, w Polsce spotykamy lipę pospolitą. Surowiec stanowią całe, wysuszone kwiatostany lipy drobnolistnej i wielkolistnej lub ich mieszanina. Zbiera się je podczas kwitnienia i suszy w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Ważne jest to, by wykorzystywać kwiaty dojrzałe, duże i nieuszkodzone. 

Kwiat lipy zawiera flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym i ograniczającym działanie wolnych rodników, olejki eteryczne, śluzy, garbniki, kwasy organiczne i sterole.

Na co jest dobra nalewka z lipy?

Kwiat lipy stosowany jest głównie jako środek napotny w stanach gorączkowych oraz środek osłaniający w nieżytach dróg oddechowych. Czasem stosuje się go także w przypadku nadpobudliwości nerwowej czy bezsenności.

Eksperci medycyny naturalnej zalecają spożywanie nalewki lipowej w przypadku przeziębienia, grypy i innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Nalewka sprawdzi się także przy umiarkowanym nadciśnieniu tętniczym i wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dodatkowo:

  • wykazuje właściwości przeciwzapalne
  • ułatwia odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy
  • zmniejsza napięcie nerwowe
  • ułatwia zasypianie
  • działa moczopędnie
  • poprawia przemianę materii
  • uszczelnia drobne naczynia krwionośne
  • wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego
  • ułatwia trawienie
  • wzmacnia odporność
  • usprawnia pracę serca i układu krążenia

Jak zrobić nalewkę z kwiatów lipy?

Przygotowania do wykonania nalewki należy rozpocząć już teraz, w czerwcu. Do jej sporządzenia niezbędna jest bowiem zalewa miodowa, którą należy przygotować z miodu, spirytusu 96 proc. oraz letnie … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułReddit szantażowany. Crackerzy przykrywają swoje działania szlachetnymi pobudkami
Następny artykułE-REFERENDUM w Zabrzu: Czy Górnik Zabrze powinien zmienić właściciela?