Nalewki, czyli alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Najczęściej przygotowuje się je latem, by były gotowe na zimę – większość z nich działa bowiem napotnie, wzmacnia odporność, leczy przeziębienia i infekcje. Za najskuteczniejszą uważana jest nalewka z lipy – jak ją przygotować?
Nalewka z kwiatów lipy to znany już od wieków, babciny środek stosowany w celu łagodzenia różnych dolegliwości. Kwiatostan lipy wykazuje bowiem silne działanie przeciwzapalne, pobudza wydzielanie potu oraz działa uspokajająco i rozkurczowo na mięśnie gładkie niektórych narządów.
Lipa występuje w całej Europie, w Polsce spotykamy lipę pospolitą. Surowiec stanowią całe, wysuszone kwiatostany lipy drobnolistnej i wielkolistnej lub ich mieszanina. Zbiera się je podczas kwitnienia i suszy w temperaturze nie wyższej niż 40 st. Ważne jest to, by wykorzystywać kwiaty dojrzałe, duże i nieuszkodzone.
Kwiat lipy zawiera flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym i ograniczającym działanie wolnych rodników, olejki eteryczne, śluzy, garbniki, kwasy organiczne i sterole.
Kwiat lipy stosowany jest głównie jako środek napotny w stanach gorączkowych oraz środek osłaniający w nieżytach dróg oddechowych. Czasem stosuje się go także w przypadku nadpobudliwości nerwowej czy bezsenności.
Eksperci medycyny naturalnej zalecają spożywanie nalewki lipowej w przypadku przeziębienia, grypy i innych stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Nalewka sprawdzi się także przy umiarkowanym nadciśnieniu tętniczym i wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dodatkowo:
- wykazuje właściwości przeciwzapalne
- ułatwia odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach flegmy
- zmniejsza napięcie nerwowe
- ułatwia zasypianie
- działa moczopędnie
- poprawia przemianę materii
- uszczelnia drobne naczynia krwionośne
- wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego
- ułatwia trawienie
- wzmacnia odporność
- usprawnia pracę serca i układu krążenia
Przygotowania do wykonania nalewki należy rozpocząć już teraz, w czerwcu. Do jej sporządzenia niezbędna jest bowiem zalewa miodowa, którą należy przygotować z miodu, spirytusu 96 proc. oraz letnie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS