A A+ A++

Jesteś uczulony na gluten i martwisz się, że w  Zakopanem nie zjesz nic dobrego? Bez obaw w stolicy Tatr jest wiele restauracji, które oferują dania bez glutenu, zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.

TOP 10 dań bezglutenowych w Zakopanem 

  1. Kwaśnica z grulami — to idealne danie dla osób uczulonych na gluten, ponieważ nie zawiera żadnych składników zbożowych. Zupa z kiszonej kapusty i mięsa o charakterystycznym intensywnym, kwaśno-słonym smaku to prawdziwy przysmak na Podhalu. To sycące danie, idealne, gdy w planach masz długie wędrówki po górach.
  2. Jagnięcina —  w Zakopanem przyrządzany jest według tradycyjnych receptur, z dodatkiem ziół i przypraw. Możesz spróbować ją w różnych wersjach: pieczoną, duszoną, smażoną lub grillowaną. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzesz, na pewno nie pożałujesz.
  3. Oscypek z żurawiną- osoba uczulona na gluten, koniecznie powinna spróbować tego góralskiego specjału. Tradycyjny ser góralski, który podaje się zwykle grillowany z kwaśno-słodką konfiturą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Chcesz poczuć klimat gór i góralskiej kuchni, koniecznie skosztuj!

  1. Pstrąg —  w Zakopanem zazwyczaj jest smażony na maśle, choć znajdziesz w górach restauracje, gdzie rybę serwuje się z oscypkiem. Pychota? Sam się przekonaj …
  2. Grule z kwaśnym mlekiem — jeśli lubisz proste dania, tym tradycyjnym posiłkiem z gór będziesz zachwycony.

Zakopane menu bez glutenu? Gluten free?

6. Kultowa kiełbasa z baraniną, chrupiące kabanosy a może swojska kaszanka z grilla — prosto z tradycyjnej, rodzinnej wędzarni na Podhalu z chrupiącą bezglutenową bułą, sosami i dodatkami zapewne zaspokoi nawet największy głód!

7. Pizza bez glutenu — w Zakopanem można znaleźć kilka restauracji i pizzerii, które oferują ten włoski przysmak w wersji gluten free, warto do nich zajrzeć!

8. Makaron ryżowy — naturalnie bezglutenowy można przyrządzić na wiele sposobów o czy doskonale wiedzą kucharze z Podhala. Z warzywami, kurczakiem, grzybami mun lub tofu, w stylu chińskim czy zupełnie innej odsłonie — jest w czym wybierać!

9. Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami także smakują wyśmienicie! Warto poszukać tej propozycji odpoczywając na Podhalu.

10. Czekoladowy bezglutenowiec ten przepyszny tort dostaniesz tylko w rodzinnej cukierni, która istnieje od 1927 roku w sercu Zakopanego. Z dużą ilością bitej śmietany i owoców … to zdecydowanie i bez wątpienia mała chwila przyjemności.

Posiłki bezglutenowe: The best in Zakopane

To tylko niektóre propozycje, jakie oferuje Zakopane dla osób uczulonych na gluten. W mieście znajdziesz restauracje i bary, które mają w swoim menu dania bez glutenu lub potrafią je dostosować do potrzeb klienta. Wystarczy zapytać obsługę lub sprawdzić stronę internetową lokalu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSala gimnastyczna w „Nansenie” przejdzie remont
Następny artykułВ четырех областях местные громады могут получить гранты на соцуслуги для лиц с инвалидностью