A A+ A++

„Wszystkiego dobrego” to nowy cykl gdyńskich wydarzeń, który przez kolejne siedem tygodni będzie zapraszał mieszkańców do zaopiekowania się sobą. Podczas spotkań z autorami, coachami, aktorami i trenerami będziemy wspierać się nawzajem, dodawać sobie otuchy i wskazywać najróżniejsze ścieżki do dobrostanu i dobromyślności. Cykl potrwa do wiosny.

 
„Wszystkiego dobrego” to spotkania, konferencje, wykłady, warsztaty z ludźmi kultury, nauki, popularyzatorami nauki i trenerami. Idea jest prosta, czasy wydają się niewesołe i czasami trudno zobaczyć iskrę nadziei, szczególnie zimą i na przednówku, gdy na zewnątrz ciemno, zimno i mgliście. Dlatego warto spokojnie pomyśleć nad tym, co kłopotliwe i praktykować to, co wyzwalające, cucące, czułe i dobre.

Poza rozmowami pojawią się też zimowe robótki ręczne, niekoniecznie łuskanie fasoli, ale ćwiczenia Tai Chi, garncarstwo, korowód zmysłów w wykonaniu teatru ulicznego i inne tego typu pożyteczne działania. W wolnych chwilach znajdzie się też moment na odrobinę sztuki kulinarnej, aby rozmawiać o tym, jak poprawiać swój dobrostan, relacje ze swoim ciałem oraz zdrowo się odżywiać.   

Pierwsza spotkanie z cyklu rusza w połowie lutego i będzie realizowane w najprzytulniejszych miejscach Gdyni. Wśród zaproszonych gości pojawią się: Piotr Cielecki, Wojciech Eichelberger, Jacek Walkiewicz, Michał Korkosz „Rozkoszny”, Kamil Sadkowski (Akademia Kulinarna K5), Justyna Suchecka, Teatr Gdynia Główna oraz A3Teatr.

Program na luty:

  • 15 lutego o godz. 17.30 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy  

 

„Pokolenie Z, czyli pokolenie zmiany!”. Spotkanie z Justyną Suchecką poprowadzi Dagny Kurdwanowska.   

Suchecka
przygląda się millienialsom, zetkom, alfom i całej reszcie. Ale przygląda się czynnie – nie przez mikroskop czy lunetę. Jej podstawowym narzędziem badawczym jest rozmowa, a jej efektem książki i morze dziennikarskiej roboty. Jej teksty są dla młodych, którzy dzięki nim są wstanie odnaleźć siebie i swoje potrzeby w gąszczach współczesności, ale też dla tych, którzy z głębokim niezrozumieniem i lękiem przyglądają się zmieniającemu się światu.

Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem: https://muzeumgdynia.pl/wydarzenie/spotkanie-z-justyna-suchecka/.

  • 20 lutego o godz. 18.00 | Muzeum Miasta Gdyni | zapisy


„K5 Domowa Gastrobanda”. Spotkanie z Kamilem Sadkowskim wokół książki o dobroczynności gotowania poprowadzi Małgorzata Muraszko.
„K5 Domowa Gastrobanda”
. Spotkanie z Kamilem Sadkowskim wokół książki o dobroczynności gotowania poprowadzi Małgorzata Muraszko.

„K5 Domowa Gastrobanda” to kompendium wiedzy o kulinarnym świecie. Znajdziemy tutaj nietuzinkowe przepisy wraz z apetycznymi fotografiami wszystkich potraw, poprzedzone rozdziałami wprowadzającymi w daną tematykę. Wyłuskamy sytuacje z codziennego buszowania po kuchni i odpowiemy na pytania nurtujące domowych kucharzy. Wiedzę przekażemy w przystępny sposób. Dzięki tej książce staniemy się miłośnikami dobrego smaku.

(…) „Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii: czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszyscy mówią szczerze i bez ogródek. (…)

Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem: https://muzeumgdynia.pl/wydarzenie/spotkanie-z-kamilem-sadkowskim/.

  • 22 lutego o godz. 17.00 | Akademia Kulinarna K5 | zapisy | wstęp: 100 zł od osoby.

„Warsztaty kulinarne z Kamilem Sadkowskim”. Akademia Kulinarna K5 zaprasza na wyjątkowe warsztaty kulinarne, które nie tylko rozwijają umiejętności kulinarne, ale wprowadzają w świat dobrego samopoczucia. Gotowanie to tworzenie harmonii pomiędzy smakiem, zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Program warsztatów:

  • wprowadzenie do zasad zdrowego gotowania i korzyści dla organizmu,
  • odkrywanie wartości odżywczych różnych składników i ich wpływ na dobre samopoczucie,
  • zwracanie uwagi na smaki, tekstury i aromaty, aby cieszyć się każdym kęsem,
  • jak dokonywać świadomych i zdrowych wyborów podczas zakupów spożywczych,
  • tworzenie zbilansowanych posiłków, które korzystnie wpływają na umysł i ciało.

Na spotkanie obowiązują zapisy pod linkiem: https://k5.com.pl/produkt/wszystkiego-dobrego-projekt-um-gdynia-22-02/.

Więcej szczegółów znajdziemy na stronie: www.gdyniakulturalna.pl.




Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNa podkarpackim odcinku S19 powstanie najwyższa w Polsce estakada
Następny artykułTwórczy i aktywny senior