Składniki:
Składniki na ciasto:
– 3 łyżki mleka
– 50 g drożdży
– 500 g mąki pszennej
– 150 g masła
– 2 jajka
– 2 żółtka
– ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 płaska łyżeczka cukru
Składniki na farsz:
– 1 kg kapusty kiszonej
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 300 g boczku wędzonego
– 2 cebule
– 2 łyżki masła
– 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
– 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżka kminku
– sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Do naczynia wlać mleko, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Oprószyć łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Następnie zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny.
Wykonanie:
Kapustę ugotować do miękkości, wystudzić, dobrze odcisnąć z wody i posiekać. Boczek pokroić we drobne kawałki, cebulę w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju i dodać do kapusty. Dodać również roztopione masło pokrojony w kostkę ser, przyprawy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i obie rozwałkować na około pół centymetra. Na ciasto wyłożyć farsz i zwinąć dwa oddzielne rulony, końcówki podwijając pod spód. Tak przygotowane, posmarować z wierzchu rozmąconym białkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 35 minut, do ładnego złotego zarumienienia ciasta.