A A+ A++

Pobudza i rozjaśnia umysł, niweluje stres i poprawia nastrój, obniża poziom cukru we krwi, zapobiega nowotworom. Dobroczynne działanie kawy na nasz organizm jest nieocenione. Ten cudowny napój to dla niektórych skuteczny sposób na dobry i energetyczny start. Poza tym, czy jest coś bardziej ożywczego, niż dom pachnący aromatem świeżo zaparzonej arabiki? Jako prawdziwi miłośnicy kawy uważamy, że nie! Mało tego, wcale nie potrzebujesz profesjonalnego ekspresu, żeby przygotować kawowy napój jak z najlepszej włoskiej kawiarni. Kawowi eksperci twierdzą, że prawdziwy smak kawowych ziaren uwalnia się dopiero wtedy, gdy zaparzymy je w bardziej tradycyjny sposób, czyli przy pomocy kawiarki. Z kolei miłośnicy innowacji doceniają działanie drippera, z którym przygotujesz najlepszą kawę przelewową. Jak działają te urządzenia i które z nich sprawdzi się w twoim domu?

Najlepsza towarzyszka wczesnych poranków. Wyjaśniamy, jak działa kawiarka

Co łączy Włochów i Francuzów? Od lat toczą ze sobą spory o miano prawdziwych kawowych mistrzów, a ponadto chętnie korzystają z kawiarki. Kto raz spróbował kawy parzonej w ten sposób, ten na długo zapamięta jej wyjątkowy, głęboki smak. Kawiarka na pierwszy rzut oka przypomina prosty, niepozorny czajniczek. Budowa kawiarki nie jest zbyt skomplikowana. Dolną część urządzenia stanowi naczynie na wodę z zaworem bezpieczeństwa, a górną – dzbanek z wieczkiem i pionową rurką, przez który wpływa zaparzony napój. Ponadto, w wyposażeniu kawiarki znajdziemy także s sitko z uszczelką oraz lejek.

Niewątpliwą zaletą kawiarek jest prosta obsługa, niewielkie gabaryty i niska cena. Profesjonalny ekspres to koszt od kilkuset do kilku tysięcy złotych, podczas gdy solidną kawiarkę kupimy już za 80 zł i będzie nam służyła przez wiele lat. Choć wielu z nas marzy o własnym ekspresie, nie każdy może sobie pozwolić na wygospodarowanie miejsca na taki sprzęt. Kawiarka to idealne rozwiązania w małych kuchniach – po przygotowaniu kawy wystarczy ją umyć i wstawić do szafki.

Początkujący kawosze zastanawiają się, jak właściwie działa kawiarka i na czym polega proces parzenia kawowego napoju w takim naczyniu. To nic trudnego. Wystarczy Otworzyć naczynie, zdjąć sitko i dolną część wypełnić wodą. Następnie przykrywamy wierzch sitkiem i odmierzamy preferowaną ilość kawy i łączymy dół kawiarki z dzbankiem, porządnie zakręcając wszystkie części. Tak przygotowane naczynie stawimy na kuchence i czekamy, aż woda w kawiarce się zagotuje. Kiedy napar pojawi się w czajniczku, możemy przelać ją do kubka lub filiżanki. Napój jest gotowy do spożycia.

Warto pamiętać, że nie wszystkich rodzajów kawiarek można używać na każdym blacie kuchennym. Jeżeli mamy kuchnię gazową, elektryczną lub ceramiczną, możemy być spokojni – większość kawiarek jest przystosowana do każdej z nich. Problem pojawia się w przypadku kuchni indukcyjnej lub halogenowej. Wówczas należy szukać urządzeń przeznaczonych tylko do takich blatów – w przeciwnym razie możemy uszkodzić oba sprzęty.

Zaparz kawę jak doświadczony barista. Komu przyda się profesjonalny dripper?

Osoby, które w kwestii parzenia kawy szukają alternatywnych rozwiązań, mogą sięgnąć po tzw. drippery, czyli specjalne naczynia do parzenia prawdziwej kawy przelewowej. Dripper wyglądem przypomina lejek. Jego nazwa nawiązuje do angielskiego słowa “drip”, które oznacza “kapać” lub “ściekać”. Modne ostatnio kawy typu drip parzone są właśnie w ten sposób, a profesjonalni bariści używają w tym celu prostego naczynia, za które zapłacimy już kilkanaście złotych.

Niska cena jest niewątpliwą zaletą dripperów, jednak trzeba zaznaczyć, że ich użycie wymaga pewnej wiedzy i sprawności. Ziarna kawy do dripa powinny być średnio zmielone (o konsystencji gruboziarnistego piasku). Do parzenia kawy tą metodą potrzebujemy też przefiltrowanej wody, jednorazowych filtrów papierowych, które wkładamy do drippera oraz naczynia do którego będzie spływać kawa. Na czym polega trudność tej techniki? Otóż, w przypadku dripperów liczą się szczegóły – woda nie może być zbyt gorąca (optymalna temperatura to 95 – 100 stopni), najlepsze gatunki kawy to te jasno palone, termometr, który pomoże nam kontrolować strumień wody, którym zalewamy kawę. Brzmi zawile, ale to w rzeczywistości nic trudnego. Już po kilku próbach przekonasz się, że jesteś w stanie przygotować kawę jak prawdziwy barista!

Które urządzenie do parzenia kawy warto kupić?

Zastanawiasz się, jaki sprzęt do parzenia kawy sprawdzi się w twoim przypadku? Jak już wspomnieliśmy, dripper wymaga pewnej “zabawy” i skupienia na poszczególnych czynnościach – tylko wtedy, gdy zaliczymy wszystkie etapy, osiągniemy satysfakcjonujący smak naparu kawowego. Dodatkowo w przypadku drippera liczy się także sprawność i doświadczenie – im więcej kaw przelewowych przygotujesz, tym lepszą jakość napojów osiągniesz.

W przypadku kawiarek nie trzeba być wykwalifikowanym ekspertem – urządzenie zrobi kawowy napar samo i nie potrzebujesz do tego żadnych umiejętności. Kawiarka sprawdzi się w sytuacjach, gdy nie ma czasu na skrupulatne parzenie z termometrem. Taki sposób przyrządzania kawy jest naprawdę błyskawiczny, a satysfakcja ze smaku – gwarantowana! Jeżeli lubisz kawowe eksperymenty, możesz zaopatrzyć się w oba urządzenia. W codziennej gonitwie docenisz łatwość użycia kawiarki, a w czasie wolnym i w weekendy możesz spokojnie bawić się w kawową alchemię z profesjonalnym dripperem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAfera wyborcza w Platformie. Działacze PO złożyli wniosek do prokuratury
Następny artykułMaseczki nadal obowiązkowe