„Prosimy o zapoznanie się z komunikatem firmy Consorcio Espanol Conservero S.A. o wycofaniu partii produktu Filety z anchois w oleju słonecznikowym. Gramatura: 100g, Data ważności: 18.01.2024 – numer partii R18G22 i 19.01.2024 – numer parti9 R19G22” – czytamy na stronie.

Na stronie GIS czytamy:

„Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.

Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

• Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
  • Marki: Caprimar
  • Numer partii: R18G22 oraz R19G22
  • Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
  • Kod kreskowy: 8410628463378
  • Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
  • Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.

Poprzedni artykułPromocja na laptop HP Victus z RTX 3060, Ryzen 7 5800H, 1 TB SSD, 144 Hz – za 4199 zł (rabat 1100 zł)
Następny artykułPoczątek sierpnia spod parasola. Prognoza pogody na nowy tydzień